127

Rutte hoopt op derde kans

CDA en PVV willen dat Rutte een conceptregeerakkoord schrijft

Een Kamermeerderheid van VVD, PVV en CDA wil dat VVD-leider Mark Rutte een conceptregeerakkoord schrijft. De fractievoorzitters van deze partijen hebben dat geadviseerd aan de koningin. Rutte kan na het schrijven van het akkoord op zoek naar partijen die mee willen werken aan onderhandelingen voor een coalitie met zijn akkoord. De koningin moet volgens de partijleiders Rutte nu benoemen tot informateur.

PVV-fractievoorziter Geert Wilders heeft de koningin geadviseerd Mark Rutte de onderhandelingen te laten leiden. Indien de onderhandelingen wederom niets opleveren dan is het tijd voor nieuwe verkiezingen, aldus Wilders. Volgens Wilders hoeft er geen uitgebreid akkoord geschreven te worden, maar een proeve.

Rutte wil een zo breed mogelijk akkoord schrijven, maar zegt niet te vergeten een VVD’er te zijn: “Ik blijf VVD’er en zal vanuit die gedachte aan het stuk schrijven”. Door een breed akkoord te schrijven worden er geen partijen uitgesloten.

PvdA-leider Job Cohen wil het liefst samen met Rutte een conceptregeerakkoord schrijven. Cohen wil niet dat Rutte alleen een akkoord schrijft omdat het volgens hem onvoldoende richting geeft.

Lees meer bij NRC: VVD, PVV en CDA willen dat Rutte proeve schrijft

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (127)