Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vergeven en vergeten

  •  
25-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Debat over stukken dividendbelasting

© 2018-04-25 18:09:22 DEN HAAG - Premier Mark Rutte en Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memo's rond de afschaffing van

Op de SGP na heeft de voltallige oppositie een motie van afkeuring tegen premier Mark Rutte gesteund. GroenLinks-leider Jesse Klaver diende de motie in, die bijval kreeg van de PVV, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en Forum voor Democratie. 67 Kamerleden stemden voor bij een hoofdelijke stemming, 76 parlementariërs waren tegen.
Vooral de manier waarop Rutte de Kamer heeft geïnformeerd kon volgens Klaver niet door de beugel. Het is nogal wat als bijna de hele oppositie de handelswijze van de premier afkeurt, schetste PVV-leider Wilders de situatie: ‘De premier is fors beschadigd.’ Volgens SP-leider Marijnissen is “de leugen voor de premier pas een probleem als die in de krant komt”. PvdA-leider Asscher vond dat de premier een onwaarheid heeft verteld en dat hij dat een half jaar lang niet heeft hersteld. Hij liet weten geen vertrouwen meer te zien.
De kop van jut zelf, premier Mark Rutte, heeft tijdens het dividenddebat volgehouden zich niet te herinneren of er wel of geen memo’s waren over het afschaffen van de dividendbelasting. Dat die memo’s wel degelijk bestonden, weten we inmiddels , maar volgens Rutte heeft hij maar één document gezien en dat was volgens hem geen memo maar een ‘partijstuk’. En over partijstukken hoefde Rutte, zo zei hij zelf, de Kamer niet in te lichten. Eerder al zeiden ook D66-leider Pechtold en ChristenUnie-Segers zich alleen een VVD-stuk te herinneren. Op de vraag of dat antwoord in het torentje was afgesproken, antwoordde Pechtold na lang draaien dat dat niet het geval is.
Het ging er vanaf de eerste minuut hard aan toe. Vrijwel direct na aanvang haalde de een na de andere fractievoorzitter van de oppositiepartijen stevig uit naar Rutte:
“Er doemt een beeld op van een extreem hechte samenwerking tussen deze premier en twee multinationals. Het beeld van een samenzwering tegen de Nederlanders, waar Rutte uitvoering aan mag geven”. Aldus @LodewijkA #PvdA tijdens het #dividenddebat #memodebat pic.twitter.com/GxuVqoOcQc
— Partij van de Arbeid (@PvdA) 25 april 2018
Niet alleen de premier kreeg de wind van voren, ook de partijleiders van de kabinetspartijen werden stevig aangepakt. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff erkende in zijn eerste termijn dat er weliswaar veel onduidelijkheid is ontstaan over het wel of niet bestaan van de memo’s, maar: ‘Hoe rommelig en mistig het ook is, dat betekent niet per se dat het fout is’.
Sybrand Buma maakte het helemaal bont. De CDA-leider zette met een stortvloed aan woorden alles op alles om maar niet te hoeven uitspreken of hij zich wel of geen memo’s over de dividendbelasting kan herinneren. Daarnaast hield Buma zich bezig met hardop filosoferen over de vraag wat nou eigenlijk een herinnering is:
CDA-leider Buma worstelt met de vraag: wat is eigenlijk een herinnering? #dividenddebat pic.twitter.com/Sfi90SRmwa
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) 25 april 2018
Stukken niet gelezen, niet voorbereid, of gewoon vergeten. Maar wel 1,4 miljard aan multinationals weggeven? Onbestaanbaar. @MarijnissenL #dividenddebat #memodebat pic.twitter.com/eATVx1b0hw
— SP (@SPnl) 25 april 2018
Wat overtuigde Buma om akkoord te gaan met het afschaffen van de #dividendbelasting ? Heeft hij de memo’s niet bekeken? Helaas geen duidelijkheid, maar rookgordijnen. Jammer, want met €1,4 miljard kan je heel veel andere dingen doen. #dividenddebat pic.twitter.com/6vVHoooppa
— GroenLinks (@groenlinks) 25 april 2018
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.