85

Kabinet-Rutte II spendeerde drie ton aan afscheidsfeestjes

Het kabinet-Rutte II heeft een vermogen uitgegeven aan afscheidsfeestjes voor vertrekkende bewindslieden. Dat blijkt uit de bonnetjes die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Bij elkaar werd ruim 3 ton gespendeerd om ministers en staatssecretarissen uit te zwaaien, tot grote ergernis van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Koplopers qua uitgaven waren de ministeries van Financiën, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken. De feestjes voor Stef Blok, Klaas Dijkhoff en Ronald Plasterk kostten gezamenlijk 71.000 euro. Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes kregen van Financiën een afscheid ter waarde van 46.500 euro.

Met de peperdure feesten is overigens geen richtlijn overschreden. Die schrijft namelijk voor dat een feest per bewindspersoon niet meer dan 30.000 euro mag kosten en de ministeries hebben zich daaraan gehouden. CDA, PVV, GroenLinks, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren vinden echter dat die richtlijn fors omlaag kan en moet. Zo vinden het CDA en GroenLinks dat er prima een afscheidsfeest voor alle vertrekkende bewindslieden tegelijk gevierd kan worden. De PvdD vindt het een goed idee als de afscheidsfeestjes compleet worden afgeschaft: ‘Wij zijn tegen bewindslieden die te diep in het glaasje kijken op een wijze waarvoor de burger te diep in de buidel moet tasten.’

De enige partijen die geen enkel probleem zien in de dure borrels zijn VVD en D66. Volgens die partijen hebben de borrels namelijk een ‘bredere functie’ dan alleen een afscheid en zijn het recepties met ‘vele honderden, zo niet duizenden’ bezoekers.

Beeld: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (85)