36

Rutte II staat

Oeps, ministers moesten twee keer ingezworen worden ... Beatrix: Zo wordt het een toneelstukje ... Video: Koningin beëdigde voor het eerst bewindslieden in het openbaar ... Om 16.00 ook beelden van de eerste ministerraad

Koningin Beatrix beëdigt aan het eind van de maandagochtend de dertien ministers in het kabinet Rutte II. De beëdiging is voor het eerst rechtstreeks op televisie te zien, om 11:40 uur bij de NOS. Direct daarna verschijnt de koningin met de VVD- en PvdA-ministers op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. Om 13.00 uur worden de zeven staatssecretarissen beëdigd, zo meldt onder andere de Volkskrant.


Update

Koningin Beatrix was not amused dat de beëdiging van het nieuwe kabinet over moest. Dat meldt RTL. “Gaan we het opnieuw doen? Echt. Niet toch? Dan wordt het een toneelstukje”, zei ze.

Het is niet te zien dat de koningin dat zegt, maar een microfoon heeft het bewuste citaat wel opgenomen, zoals hier te horen is. 

Oeps

Bij de allereerste openbare beëdiging ging het meteen mis. Op het moment dat de ministers werden ingezworen liep er nog reclame bij de NOS. De beëdiging werd toen over gedaan.

NU.nl schrijft dat de Rijksvoorlichtingsdienst te vroeg begon met de ceremonie. Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS nieuws bevestigt dat op Twitter:

NU.nl: Ministers twee keer beëdigd om uitzending NOS

Openbaar
De openbare beëdiging was een wens van de Kamer. Rutte hield echter tot op het laatste moment in het midden hoe hij hiermee zou omgaan, zo schrijft de Volkskrant. Na overleg met de koningin is hij tot een balans gekomen tussen de wens van de Kamer en de waardigheid van de ceremonie. De ceremonie wordt opgenomen met een camera van de de Rijksvoorlichtingsdienst en uitgezonden door NOS en RTL. 

De NOS beschrijft vast wat er gaat gebeuren:

De directeur van het kabinet der Koningin leest de eed of de belofte voor. De bewindslieden beloven trouw aan de grondwet en een “getrouwe vervulling” van hun ambt. (..)

De beëdiging is overigens alleen voor de nieuwe ministers van het kabinet, niet voor de bewindspersonen die al in het vorige kabinet zaten. (..)

Vervolgens is het tijd voor de beroemde bordesscène. De premier en de vicepremier staan altijd naast de koningin. (..)

De eerste ministerraad is om 16.00 deze middag. Voor een keer mogen ook hier camera’s bij zijn.

Donderdag spreekt premier Rutte zijn regeringsverklaring uit in de Tweede Kamer. Daarin maakt hij zijn beleid bekend. Hij legt er verantwoording af over de kabinetsformatie en het regeerakkoord. Bij het debat is het voltallige kabinet aanwezig. De verklaring is donderdag, omdat Rutte dinsdag en woensdag in Turkije is voor een bezoek, aldus de NOS.

Wie is wie in Rutte II
De NOS maakte een handig lijstje van de ministers en staatssecretarissen die de komende vier jaar moeten regeren:

Ministers:

Mark Rutte (VVD), premier, Algemene Zaken
Lodewijk Asscher (PvdA), Sociale Zaken en vicepremier
Edith Schippers (VVD), Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Ivo Opstelten (VVD), Veiligheid en Justitie
Jeanine Hennis Plasschaert (VVD), Defensie
Melanie Schultz van Haegen (VVD), Infrastructuur en Milieu
Henk Kamp (VVD), Economische Zaken
Stef Blok (VVD), Wonen en Rijksdiensten
Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Financiën
Ronald Plasterk (PvdA), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Frans Timmermans (PvdA), Buitenlandse Zaken
Jet Bussemaker (PvdA), Onderwijs
Lilianne Ploumen (PvdA), Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Staatssecretarissen:
Jetta Klijnsma (PvdA), Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Martin van Rijn (PvdA), Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Fred Teeven (VVD), Veiligheid en Justitie
Wilma Mansveld (PvdA), Infrastructuur en Milieu
Co Verdaas (PvdA),  Economische Zaken
Frans Weekers (VVD), Financiën
Sander Dekker (VVD), Onderwijs

Volkskrant: Beatrix beëdigd bewindslieden live op tv

NOS: Rutte II op het bordes

Lees ook de toespraak die Lodewijk Asscher hield op het PvdA-congres van zaterdag: Als we minder beloven en meer bereiken is de PvdA werkelijk terug

Geef een reactie

Laatste reacties (36)