110

Rutte-II staat in de steigers

Beide partijen leveren 6 ministers en 4 staatssecretarissen ... VVD houdt Schippers als minister van Volksgezondheid ... PvdA krijgt Financiën, Onderwijs, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken

De verdeling van het tweede kabinet Rutte krijgt in de derde week van onderhandelingen vorm. Bronnen in Den Haag verwachten dat beide partijen 6 ministers en 4 staatssecretarissen leveren. Eén zekerheid is in ieder geval dat Rutte premier blijft.

De VVD krijgt waarschijnlijk de departementen Volksgezondheid, Veiligheid en Justitie, Infrastructuur, Defensie en Economische Zaken. De PvdA kan waarschijnlijk de ministersposten verdelen op Financiën, Onderwijs, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. Ook krijgen zij een zesde departement, maar het is nog onduidelijk of dat Milieu of Ontwikkelingssamenwerking en Handel wordt.

Het is zeer waarschijnlijk dat Edith Schippers minister van Volksgezondheid blijft. Ook Opstelten blijft naar verwachting minister van Veiligheid en Justitie. Ook zijn waarschijnlijk ministerposten weggelegd voor fractieleider Stef Blok, voormalig minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Van staatssecretaris Halbe Zijlstra wordt verwacht dat hij het fractievoorzitterschap krijgt toebedeeld.

Jeroen Dijsselbloem wordt gezien als vicepremier namens de PvdA en toekomstige minister van Financiën. Andere kanshebbers op een departement zijn Frans Timmermans, waarschijnlijk op Buitenlandse Zaken, Ronald Plasterk, Guusje ter Horst, Jetta Kleinsma en Jet Bussemaker.

Lees meer bij NU.nl: Verdeling ministeries in Rutte-2 krijgt vorm

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)