118

Onder Rutte III wordt boodschappen doen duurder

Het lage btw-tarief, dat onder meer geldt voor boodschappen, gaat omhoog. De partijen die samen kabinet Rutte III gaan vormen hebben besloten dat het tarief van 6 naar 9 procent mag.

Die verhoging wordt ingesteld als onderdeel van de zogenaamde ‘sociale vlaktaks’ en gaat treedt op zijn vroegst in 2019 in werking. Met de stijging worden bezoekjes aan de supermarkt, de boekhandel of bijvoorbeeld het zwembad duurder. Met die extra inkomsten wil het nieuwe kabinet compenseren dat er straks minder belasting binnenkomt uit inkomsten. De eerste drie belastingschijven worden door het nieuwe kabinet namelijk samengevoegd tot één lager tarief, waarbij vooral de middeninkomens minder gaan afdragen.

Rutte III wil dus de belasting op arbeid verlagen en die op consumptie extra belasten. Werken moet meer gaan lonen, vinden de formerende partijen. Onderaan de streep zouden zowel twee- als eenverdieners erop vooruitgaan. Voor mensen met een laag inkomen is het hogere btw-tarief vooral een nadeel. Mensen die bijvoorbeeld noodgedwongen van een uitkering moeten rondkomen, zien hun koopkracht door de btw-stijging dalen.

Lees ook: Rutte III trakteert bedrijven op miljardenmeevaller

cc-foto: Franklin Heijnen

Geef een reactie

Laatste reacties (118)