Laatste update 07:41
193

Rutte III verhoogt bedrag eigen risico in de zorg

Het verplichte eigen risico in de zorg zal de komende jaren stijgen. Dat zeggen bronnen binnen de partijen die op dit moment onderhandelen over een nieuw kabinet. Het eigen risico bedraagt nu al 385 euro per jaar.

Het was een heet hangijzer tijdens de afgelopen verkiezingscampagnes. Een groeiende groep Nederlanders heeft moeite het hoofd financieel boven water te houden en de hoge zorgkosten zijn daarbij een probleem. Vooral chronisch zieken, ouderen en mensen met een beperking zijn naast de hoge maandelijkse zorgpremiers nu veel geld kwijt. Niet alleen linkse partijen, maar ook formatiepartijen CDA en de ChristenUnie, wilden het eigen risico daarom dan ook verlagen.

Dat blijkt nu toch te duur te worden, zo lijken de partijen het eens te zijn geworden. Niet alleen willen ze de eigen bijdrage niet verlagen, zelfs het huidige niveau handhaven zou er niet inzitten. Hoeveel de voorgenomen stijging bedraagt is niet duidelijk, maar volgens het Centraal Planbureau kan dat in 2021 100 euro hoger liggen dan nu. De partijen denken dat de stijging kan worden gedempt door afspraken met de zorgwereld over kostenbesparingen, maar in hoeverre dat de pijn kan verzachten is nog maar de vraag,

Dinsdag bleek dat bijna de helft van de zorginstellingen vorig jaar in de rode cijfers zat en dat veel van hen gedwongen onder de kostprijs hebben gewerkt. Eerder al had de gehele Tweede Kamer laten weten dat er meer geld naar de verpleeghuizen moet. Die financiële verplichtingen zouden het nu moeilijk maken voor de formatiepartijen om verkiezingsbeloften in te willigen.

In 2008 bedroeg het eigen risico nog 150 euro, dat is nu dus al 385 euro. In opdracht van zorgverzekeraar VGZ voerde TNS Nipo eerder een onderzoek uit naar het aantal mensen dat zorg vanwege het eigen risico mijdt. Uit dat onderzoek is gebleken dat ongeveer tien procent van de Nederlanders zorg of uitstelt, of helemaal niet gebruikt, omdat zij het geld voor het eigen risico niet kunnen missen.

Bron: AD Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (193)