Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte in China: handel staat centraal, mensenrechten bijzaak

  •  
15-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
China300.jpg
Mensenrechtendialoog ligt al drie jaar stil
Voor het eerst in vijf jaar bezoekt een Nederlandse premier China. In Ruttes kielzog een delegatie van topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De mensenrechten moeten even wachten, want de handel staat bij dit bezoek centraal, zo meldt de NOS.
Ruttes doel, handelsrelaties opbouwen met China, lijkt binnen handbereik. Hij reist volgend jaar opnieuw naar China met een nog grotere handelsmissie. Dat heeft de premier gezegd na een ontmoeting in Peking met zijn Chinese collega Li Keqiang. Ook komt er een speciale Nederlands-Chinese commissie voor verbetering van de onderlinge economische betrekkingen, zo is bij de NOS te lezen.
Mensenrechten Hoewel het onderwerp niet op de agenda stond, heeft is in het gesprek met de Chinese premier ook de mensenrechtensituatie in het land ter sprake gekomen. Die dialoog lag al drie jaar stil, meldt de NOS, maar wordt nu weer uitgesteld. Volgende maand reist de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer naar China. Hij mag in andere landen mensenrechtenkwesties aan de orde te stellen. NOS: Rutte in China, handel staat centraal

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.