76

Rutte is foetsie als hij écht nodig is

Premier onbereikbaar op cruciale momenten in onderhandelingen ... NRC reconstrueert: Rutte komt zelf nauwelijks met oplossingen ... Van de PVV wilde hij al in 2011 af

We kunnen ons allemaal nog de opening van de Privé herinneren van voor de verkiezingen. Rutte dreef onderuit gezakt in een bootje en had de knoopjes van zijn boord losgemaakt. Dat dit ook zijn houding is op momenten dat hij echt nodig is, konden we toen nog niet vermoeden. Uit een reconstructie van NRC blijkt dat Rutte tijdens de onderhandelingen op cruciale momenten niet thuis gaf.

NRC voerde het afgelopen jaar gesprekken met vijf politieke leiders: Geert Wilders (PVV), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Uit een reconstructie van het optreden van de premier blijkt dat Rutte nauwelijks zelf met eigen oplossingen voor politieke problemen komt.

Ook blijkt Rutte al in de zomer van 2011 van gedoogpartner Wilders af te willen. In de tijd dat hij de begroting voor 2012 aan het opstellen was, heeft hij volgens Buma gezegd dat, mocht het kabinet vallen, hij ‘nooit meer’ in zee zou gaan met de PVV.

Tijdens de onderhandelingen over het Lenteakkoord was Rutte volgens Buma, Pechtold en Slob drie dagen vrijwel onbereikbaar. Pas nadat de onderhandelingen na een halve week bijna rond waren, kwam hij ‘even luisteren’. Pechtold en Slob zouden die eerste dagen vergeefs contact met hem hebben gezocht.

NRC: Rutte tijdens onderhandelingen op cruciale momenten onbereikbaar

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)