Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte laat Strafhof vallen

  •  
25-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
rutte_obama_300.jpg
Premier weigert belang Internationaal Strafhof in Den Haag bij Obama te benadrukken 
Premier Mark Rutte zal bij zijn bezoek volgende week de Amerikaanse president Barack Obama niet pleiten voor erkenning van het Internationaal Strafhof door de VS. Dat zei hij vandaag op zijn wekelijkse persconferentie, zo meldt Trouw. D66-leider Alexander Pechtold dringt bij de premier op aan om bij de Amerikaanse president toch het belang van het hof ter sprake te brengen.
Volgens Rutte is het Witte Huis daarvoor de verkeerde plek. Het is het Amerikaanse Congres dat weigert de eerder door president Bill Clinton ondertekende afspraken te ratificeren, zei Rutte.
Pechtold reageerde teleurgesteld op de reactie van de premier, zo meldt Trouw. “Tekenend! Rutte weigert Obama aan te spreken op Internationaal Strafhof”, twitterde Pechtold. “Voor D66 is het onaanvaardbaar dat de Verenigde Staten dit belangrijke rechtsorgaan nog niet erkent”, zei hij daarvoor al.
Op de website van de partij zegt Pechtold:
Als gastheer van het Strafhof heeft Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid landen aan te sporen het Strafhof te erkennen. Voor D66 is het onaanvaardbaar dat de Verenigde Staten dit belangrijke rechtsorgaan nog niet erkent. Het bezoek aan Obama is een gouden kans dit bespreekbaar te maken.
Het ICC is het eerste permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden en andere zware internationale misdrijven.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.