61

Rutte legt zich neer bij proefverlof Van der G.

Teeven volgt uitspraak RSJ, stemt in met proefverlof ... Rutte: proefverlof Van der G. betekent het einde voor post op Justitie

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie legt zich toch neer bij de uitspraak van de Beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ). De commissie bepaalde dinsdag voor de tweede keer dat Volkert van der Graaf op proefverlof moet. In oktober legde Teeven die uitspraak nog naast zich neer.


Update 16.15 uur:
Ook Mark Rutte legt zich neer bij de beslissing van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming over het proefverlof voor Van der G. Daarmee komt hij terug op eerdere uitspraken. De premier is het niet eens met de uitspraak, maar ziet zich aan handen en voeten gebonden:

We leven in een rechtsstaat. Ik ben geen dictator, ik kan geen rechter terzijde schuiven.

Het proefverlof voor Van der G. heeft dus geen gevolgen voor de positie van staatssecretaris Teeven of minister Opstelten van Justitie:

Als de staatssecretaris zou hebben besloten om Van der G. op proefverlof te sturen, zou hij grote politieke problemen hebben gehad. Maar er ligt nu een uitspraak van de rechter. Die moeten we uitvoeren.

Eerder:
De vraag is nu wat premier Rutte gaat doen. De VVD-leider noemde het vorig jaar tijdens het lijsttrekkersdebat nog ‘ondenkbaar’ dat Van der G. ooit van een rechter proefverlof krijgt. Zou een minister van Veiligheid en Justitie (in dit geval de staatssecretaris) toch op proefverlof aandringen, dan betekende dat volgens Rutte het einde van diens loopbaan. De premier gaf in oktober aan nog steeds achter die uitspraken te staan. 

cc-foto: Marie-II

Geef een reactie

Laatste reacties (61)