44

Rutte: Lente-akkoord was een hoax

Update: Partij wil aantal aangekondigde maatregelen uit het Lente-akkoord terugdraaien... VVD maakt verkiezingsprogramma niet bekend... Congres gaat wel 'over de inhoud'... Ook leden G500 in groten getale aanwezig... 

Zaterdag vindt in Den Haag het congres van de VVD plaats. Het congres stond voor de val van het kabinet al gepland. Oorspronkelijk was het een tweedaags congres. Vanwege de verkiezingen komt de partij in augustus weer bijeen.

Update 16.00

Was Mark Rutte eerst nog ontzettend blij met het bereiken van het fantastische Lente-akkoord, op het partijcongres zaterdagmiddag was de toon anders. Hij kondigde aan een aantal maatregelen voor de begroting van 2013 te zullen vervangen.  Rutte sprak:

De afspraken die wij gemaakt hebben om de begroting op orde te brengen raken ook de hardwerkende Nederlander. De ruggengraat van onze samenleving. Als de VVD het voor het zeggen krijgt gaan we een aantal van die maatregelen vervangen. Dat zult u straks zien in ons verkiezingsprogramma.

Fractievoorzitter Stef Blok kondigde in een gesprek met NOS bij aanvang van het congres dat de VVD andere partijen niet zal aanvallen. ‘Het gaat om de oplossingen’, zei hij. Mark Rutte denkt daar geheel anders over. Tijdens zijn speech uitte hij veel kritiek op andere partijen, zonder de meeste bij naam te noemen. Hij gaf voornamelijk de SP en Emile Roemer, zijn grootste concurrent, er flink van langs. Zo zei hij dat hij zich weleens probeert voor te stellen wat er gebeurt als Nederland na de verkiezingen in handen zou vallen van ‘pessimisten, de socialisten en de weglopers’.

Eerder:

De VVD heeft nog geen conceptverkiezingsprogramma. Stef Blok verwijt andere partijen te snel met een conceptprogramma te zijn gekomen. Deze zouden niet secuur zijn. De VVD maakt haar conceptprogramma in juli pas bekend. In augustus wordt dan het uiteindelijke programma gepresenteerd.

Zo’n honderd jongeren van de G500 zijn zaterdag ook aanwezig bij het VVD-congres. Deze dienden een motie in om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Die haalde het niet, maar G500-voorman Sywert van Lienden is toch tevreden:

We hebben vandaag nog geen stemrecht. Hadden we dat wel gehad, dan had deze motie gewoon een meerderheid gehad. Dan was dit heilige huisje van de VVD eindelijk omver geworpen!” 41 procent van de VVD-ers stemde in met de motie.”

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)