172

Rutte loopt blauwtje bij Wilders

PVV-leider wijst onderhandelingsverzoek Rutte resoluut af … Wilders wil alleen trio met Verhagen erbij

Tijdens een Kamerdebat over de moeizame informatierondes heeft VVD-leider Mark Rutte zijn beoogd coalitiepartner Geert Wilders uitgenodigd voor directe 1-op-1 onderhandelingen. Rutte probeerde daarmee aan de eis van het CDA te voldoen dat VVD en PVV het eerst samen eens worden voordat de christenen zich bij de onderhandelingen voegen. Wilders wees deze VVD-toenadering resoluut van de hand.


De PVV verwijt het CDA een rechts kabinet te blokkeren door niet aan te willen schuiven. Rutte probeerde met zijn onderhandelinsverzoek de impasse te doorbreken. Tevergeefs, schrijft het ANP:

Op die manier zou volgens Rutte het door hem en Wilders gewenste rechtse kabinet er toch nog kunnen komen. De PVV-leider wees echter de uitnodiging af, zolang CDA-collega Maxime Verhagen niet direct aansluit. ‘Maar als de heer Verhagen aansluit, ben ik uw man’, stelde hij.

Verhagen schuift echter niet aan zolang niet vooraf duidelijk is of de VVD en PVV echt op één lijn te krijgen zijn. Verhagen wil geen trio om zo te voorkomen dat hij de schuld krijgt van een eventuele mislukking en zijn rivalen VVD en PVV vrijuit gaan.

Wilders noemt de weigering van het CDA traditiegetrouw ‘krankzinnig’, wat PVV-taal is om duidelijk te maken dat hij niet blij is met de houding van Verhagen.

De NOS schrijft:

Rutte legde de bal terug. Volgens hem ligt het aan Wilders dat hij nu moet proberen een kabinet te vormen met de PvdA. “Als dat kabinet er komt, dan is dat uw schuld. Want ik geef u hier nog eens de mogelijkheid om te onderhandelen.’ Ook andere partijen in de Kamer vindt dat Wilders wegloopt voor regeringsverantwoordelijkheid.

Maandag steunden de natuurlijke vijanden van de PVV – GroenLinks en D66 – het verzoek van Wilders om over de kwestie te debatteren. Zij begrepen volgens eigen zeggen zijn frustratie over het feit dat  Wilders zich buitengesloten voelde aangezien de nieuwe informateur Tjeenk Willink hem niet aan de onderhandelingstafel uitnodigde. De poging van de linkse opppositiepartijen en Rutte om dat alsnog voor elkaar te krijgen, is nu door Wilders zelf gedwarsboomd.

Geef een reactie

Laatste reacties (172)