178

Rutte maakt boze mensen boos met vriendelijke wens aan moslims

'Fijne ramadan' leidt tot een golf van zure en verbitterde reacties

Regeringsleiders over de hele wereld wensen hun islamistische landgenoten vandaag een ‘fijne ramadan’ zoals ze ook bij andere feest- en gedenkdagen toepasselijke wensen uitspreken. Rutte probeerde dat vanochtend ook maar dat werd hem niet in dank afgenomen door het venijnige legertje islam- en religiehaters dat de hele dag samenkomt op sociale media.

“Graag wens ik de miljoen moslims in Nederland een fijne ramadan toe. Ramadan kareem” twitterde de minister-president even na negenen. Vandaag begint voor moslims de ramadan, een dertig dagen durend jaarlijks ritueel van vasten waar een groot deel van hen aan deelneemt. In noordelijke landen als Nederland is de ramadan nu extra zwaar omdat het vasten plaatsvindt van zonsopgang tot zonsondergang, zo’n 19 uur achter elkaar. In zuidelijke landen is dat veel korter.

De vriendelijke wens van Rutte werd onthaald op een golf van haat en verwijten. Zo twitterde columniste Sylvia Witteman, koningin van de kutopmerkingen: “Wens mij dan ook even een ‘fijne’ wortelkanaalbehandeling toe. Volgens mij is de ramadan niet bedoeld als ‘fijn’.” Waarmee ze en passant ook blijk gaf van de totale onwetendheid die een ander handelsmerk van haar tweets vormt. Moslims beschouwen het brengen van het offer wel degelijk als ‘fijn’. Ramadan kareem is een van de wensen die moslims gebruiken, het betekent iets als ‘vrijgevige ramadan’ omdat vrijgevigheid een van de onderdelen van het ritueel is.

De actie van Rutte is niettemin opmerkelijk omdat de premier op Twitter niet eerder wensen uitte rond religieuze feestdagen, zoals bijvoorbeeld Kerstmis. Misschien komt daar verandering in want de ramadan-wens kreeg een recordaantal retweets en sterretjes.

Joop wenst overigens alle lezers die het vieren ook een fijne ramadan. En Sylvia Witteman natuurlijk een fijne wortelkanaalbehandeling.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (178)