40

‘Rutte maakte Máxima veel te snel koningin’

'Rutte heeft voor zijn beurt gesproken', zegt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans 

Premier Rutte heeft prinses Máxima te snel de titel ‘koningin’ in het vooruitzicht gesteld. Hij had dit eerst wettelijk moeten regelen, zeggen enkele vooraanstaande juridische deskundigen vrijdagmiddag in NRC Handelsblad.

De deskundigen wijzen erop dat de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis spreekt van ‘Prinses der Nederlanden’ als echtgenote van de koning. Van koningin als echtgenote is geen sprake. “Rutte heeft voor zijn beurt gesproken”, zegt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. “Een beslissing over de aanspreektitel van Máxima kan pas genomen worden na rijp beraad in het parlement.”

De volledige titel die Máxima krijgt luidt: Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Volgens de RVD is koningin “slechts” een aanspreektitel. “Deze is van de koningstitel afgeleid, en behoeft geen aparte wettelijke basis. De echtgenotes van koning Willem I, II en III waren ook koningin.” Volgens Voermans is echter door de Wet lidmaatschap koninklijk huis uit 2002 een nieuwe situatie ontstaan. “Onbegrijpelijk dat relevante wetgeving niet serieus genomen wordt.”

NRC: Deskundigen in NRC: Máxima kreeg te snel titel ‘koningin’

Foto-cc: Minister President

Geef een reactie

Laatste reacties (40)