Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte: maximaal zes mensen thuis uitnodigen

  •  
18-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rutte en De Jonge geven persconferentie over corona

© DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. ANP BART MAAT

Het RIVM schat in dat er nu 50.000 Nederlanders besmettelijk zijn. Daarom trekt het kabinet de teugels weer aan. “Beperk het aantal mensen dat je thuis ontvangt”, luidde het ‘dringende advies’ van premier Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie over de coronacrisis.
Het advies is om maximaal zes mensen thuis te ontvangen. Ook adviseert Rutte om zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Als de besmettingsgraad niet omlaag gaat, zijn we straks “weer terug bij af”, waarschuwde de premier.
Rutte drukte ook de eigenaars van zaaltjes op het hart om goed op te letten dat mensen bij feestjes niet te dicht bij elkaar komen, zeker als de alcohol rijkelijk vloeit. “Dan loop je het risico dat Tante Sjaan en ome Han met elkaar gaan knuffelen.”
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge onderzoekt ondertussen verder wat de mogelijkheden zijn om een quarantaineverplichting op te leggen aan mensen die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn. “Je hebt dat nodig als stok achter de deur”, meent De Jonge. De quarantaine gaat wel minder lang duren: tien dagen in plaats van veertien.
Volgens Rutte en De Jonge is het ondanks het oplopend aantal besmettingen verantwoord om de scholen te openen. “De afstand tot de leraar en de afstand tussen leraren moet wel worden gehandhaafd”, waarschuwde De Jonge, die ouders, leerlingen en docenten ook gerust probeerde te stellen. “Scholen spelen geen drijvende kracht achter de verspreiding van het virus.”
De Jonge waarschuwde dat het niet alleen maar jongeren zijn die geïnfecteerd worden. “Ook andere leeftijdsgroepen beginnen mee te doen.”
Amsterdam scherpt het toezicht op de horeca en zalencentra aan, maakte de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dinsdagavond bekend. “Dat betekent dat er na een waarschuwing gesloten kan worden. Bij excessen kan er onmiddellijk gesloten worden en kan de sluiting vier weken duren.”
Mocht dat onvoldoende helpen, dan kan Amsterdam ertoe overgaan om alle horeca om middernacht te sluiten. Ook zal de gemeente toeristen en dagjesmensen dan gaan ontmoedigen om naar Amsterdam te komen. De hoofdstad is nu een van de grootste coronabrandhaarden in Nederland.
Eerder op de dag besloot Halsema al om de Bijenkorf op de Dam te sluiten vanwege besmettingen bij verscheidene medewerkers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.