31

Rutte met vertrouwen de onderhandelingen in

Rutte gaat met vertrouwen de onderhandelingen over een nieuw kabinet in. Dat zei de VVD-leider woensdag tijdens een debat in Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. In het rapport staat dat alleen een meerderheidskabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk is.

Rutte herhaalde dat hij wil dat het kabinet rechts en links verbindt. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zette vraagtekens bij de slagingskans daarvan. In reactie zei Rutte grappend dat hij de ChristenUnie zeker geen centrumrechtse partij vindt. “Was dat maar waar. Dat zou vanuit de VVD de zaak een stuk gemakkelijker maken.” Rutte wees op de vele overeenkomsten tussen de ChristenUnie en GroenLinks, en, “dat vind ik dan weer zorgelijk”. Ook PvdA-leider Asscher heeft er weinig vertrouwen in, en noemde het gekscherend: “rechts met de bijbel”

D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold, die eerder niet met ChristenUnie wilde praten, gaf aan dat hij wil dat de onderhandelingen slagen. Hij liet niet na om nog even te benoemen dat enkele andere partijen (GroenLinks, SP, en PvdA) het niet aandurfde. Hij noemde het ‘spijtig en onnodig’ dat GroenLinks is afgehaakt.

Ook Sybrand Buma van het CDA was kritisch over de weigering van veel partijen om te onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij had tijdens de formatie vooral partijen gezien die probeerden “schadevrij naar de zijlijn te manoeuvreren”.
Wel gaf hij aan “buitengewoon gemotiveerd” te zijn om een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tot een succes te maken.

Gert Jan Segers (ChristenUnie) noemde het “een klein wonder” dat zijn partij nu toch met D66 aan tafel zit. Hij wil nu “op naar een groter wonder: een nieuw kabinet”.

PVV-leider Wilders uitte nog maar eens zijn ongenoegen over het feit dat hij VVD en CDA niet met hem hebben willen praten, ze gebruiken “arrogante smoesjes”. PvdA-fractievoorzitter Asscher snoerde hem de mond door te zeggen dat hij zelf niet is op komen dagen toen hij wel was uitgenodigd door informateur Tjeenk Willink.

Tot slot werd er gestemd over de nieuwe informateur. De SP gaf in het debat aan tegen te zullen stemmen. Roemer zei van “deze oud-bankier, Shell-commissaris en neoliberale minister” geen groen en sociaal beleid te verwachten. De SP stemde daarom tegen Zalm als nieuwe informateur, net als Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Denk.

Zojuist was Zalm op bezoek bij Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij overhandigde hem officieel zijn opdracht: “de mogelijkheid te onderzoeken van een kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66, CU dat streeft naar een brede steun voor zijn beleid in de volksvertegenwoordiging en hierover verslag uit te brengen aan de Kamer met advies over de voortgang van de kabinets(in)formatie”. Hij gaat gelijk van start, Zalm zal woensdagmiddag al beginnen met de eerste gesprekken.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (31)