96

‘Rutte moet pro-Pietgeweld veroordelen’

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt dat premier Rutte het geweld van de pro-Pieten moet veroordelen. De aanhangers van Zwarte Piet maakten in tal van plaatsen met geweld, of de dreiging daarvan, het vreedzame protest tegen de racistische traditie onmogelijk.

“Rutte moet zich fel uitspreken tegen het geweld. Hij blijft nu stil. Met niks zeggen, geef je ook een signaal af”, zegt woordvoerder Emile Affolter van Amnesty tegen de NOS. “In Nederland heb je het recht om te demonstreren. Als je dat recht op meerdere plekken niet kan uitoefenen doordat groepen dreigen met geweld, gaat er in onze ogen echt wat mis. Rutte zegt vaak dat hij vrijheid van meningsuiting belangrijk vindt. Dan moet hij ook nu zeggen dat dit recht voor iedereen geldt, 365 dagen per jaar.”

Politici zijn opvallend stil over de uitbarsting van geweld tijdens het kinderfeest. GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Lodewijk Asscher veroordeelden het geweld wel. Asscher noemde het ‘afschuwelijk’ en Klaver stelde: “Het maakt me niet uit wat je vindt en waar je voor staat. Maar laat één ding heel helder zijn: in Nederland moet je veilig kunnen demonstreren, ongeacht wat je mening is. Geweld gebruiken doe je nooit, zeker niet tijdens een kinderfeest.”

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (96)