198

Rutte noemt PvdA ‘gevaar voor Nederland’

Samsom: 'We moeten geen campagne voeren met angstbeelden'

Rutte ziet in de opkomst van de PvdA in de peilingen “een gevaar voor Nederland. De VVD-lijsttrekker zegt dit zaterdag in een interview in de Telegraaf. In de peilingen is een meerderheid te zien voor PvdA-SP-CDA-GroenLinks-ChristenUnie. Bij Maurice de Hond heeft die coalitie nu 76 zetels. Dit bracht ook CDA-leider Van Haersma Buma ertoe te verklaren dat hij links niet aan een meerderheid zou helpen.


Update 16.40

Samsom reageert op de uitspraken, bericht onder andere Het Parool:

We moeten geen campagne voeren door elkaar te waarschuwen met angstbeelden

Samsom zei “verbaasd” te zijn over de uitspraken van de VVD-lijsttrekker.

Ik dacht dat we campagne gingen voeren met ons eigen verhaal om daarmee kiezers naar ons toe trekken. Niet vertellen hoe slecht de ander is. Volgens mij zit daar niemand op te wachten.

Update 14.00

Oud-minister van Sociale Zaken en Werk gelegenheid Willem Vermeend reageert op BNR op de uitspraken van Rutte:

Dit is paniekvoetbal van hem. Je moet nu je eigen programma laten zien, dit gaat niet werken, de kiezer prikt hier zo doorheen”, aldus Vermeend. De hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie was niet verrast door de uitspraken van Rutte. “Toen ik het las, moest ik een beetje glimlachen. Het is een oude campagnestrategie van de VVD.

NOS meldt dat SP-lijsttrekker Emile Roemer en PVV-voorman Wilders ervan overtuigd zijn dat er alsnog een paars kabinet gaat komen, waarin de liberalen en sociaaldemocraten samen regeren. Wilders twittert:

Rutte zeurt wel over PvdA maar sluit ze niet uit. Paars kabinet VVD/PvdA/D66 al in de grondverf. Een stem op de VVD dus een stem op de PvdA.

Roemer zei bij de TROS-radio dat hij de opmerking van Wilders wel snapt.

VVD en PvdA houden alle opties open. Dan weet je dat paars snel gevormd gaat worden.”

Roemer zegt zelf overigens wel open te staan voor een kabinet dat links en rechts verbindt, een middenkabinet met VVD, PvdA en SP, aangevuld met CDA of D66. Dat meldt Trouw. “Zo’n vier partijenkabinet is het onderzoeken zeker waard”, zei Roemer zaterdag voorafgaand aan een bijeenkomst in Amsterdam van de vakbonden.

Roemer herhaalde wel dat hij een voorkeur heeft voor een zo groot mogelijk links blok en gaf aan dat de SP niet voor niets een lijstverbinding is aangegaan met GroenLinks.

Zaterdag 09.00
Nu de PvdA in de peilingen de SP overvleugelt richten de rechtse partijen hun pijlen op Diederik Samsom. Volgens Rutte leidt het PvdA-programma tot “minder wegen, minder banen en meer wachtlijsten”. De PvdA zou onder de leiding van Samsoms naar links opgeschoven zijn. “De ideologische veren zijn meer terug dan onder Kok en Bos”, aldus de VVD-leider.

Ook een nieuw paars kabinet, waaraan behalve PvdA ook ‘middenpartij’ D66 zou deelnemen, ziet Rutte voorlopig niet zitten. Hij wil duidelijk nog een keer regeren met het CDA. De lijsttrekker van die partij, Van Haersma Buma, liet vrijdagavond al weten dat ook hij niet met een links blok wil samenwerken.

Samen komen VVD en CDA bij lange na niet aan een meerderheid, het is dus nog de vraag hoe en met wie ze een coalitie zullen kunnen komen nu ze én links en het midden afwijzen.

Bij het CDA staat niet iedereen afwijzend tegenover een paars kabinet, blijkt uit deze conversatie op Twitter met de nummer 19 op de CDA-lijst Patricia de Milliano:

Eerder
De combinatie PvdA-SP-CDA-GL-CU doet enigszins denken aan het 5 partijen kabinet van Den Uyl uit 1973, al nam daar naast de PvdA en PPR (opgegaan in GroenLinks) en CHU en ARP (opgegaan in CDA) ook D66 aan deel. Dat kabinet hield 4 jaar stand en loodste Nederland onder meer door de oliecrisis.

Volgens Buma is zo’n centrum-linkse regering nu taboe. Dat verklaarde hij vrijdagavond in het programma Nederland Kiest van RTL 

RTL meldt:

Buma noemde het ondenkbaar dat het CDA een kabinet met PvdA, SP en GroenLinks aan een meerderheid helpt. De lijsttrekker van de Christen Democraten zei ook dat zijn voorkeur niet uitgaat naar een rechtse regering. “Een rechtse combinatie komt er niet meer, maar een linkse combinatie is niet goed.

NOS: Rutte: Opkomst PvdA “gevaarlijk”

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (198)