309

Rutte onder vuur in debat EenVandaag

[VIDEO] Over economie: Rutte (VVD) onder vuur vanwege kille saneerplannen ... Cohen tegen Wilders: 'Islam is een huis met vele kamers' ... Over sociale zekerheid: Halsema vraagt Roemer om verzet tegen hogere AOW-leeftijd te laten varen ... Kijkerspanel EénVandaag roept Wilders tot winnaar uit, Cohen tweede

Het voorlaatste verkiezingsdebat is om half zeven van start gegaan op Nederland 1 bij tv-programma EénVandaag. In dit debat kreeg VVD-leider Mark Rutte aanvallen van alle kanten te verwerken.

Door redactie Joop

Twee dagen voor de Kamerverkiezingen vindt op de Erasmus Universiteit Rotterdam het voorlaatste verkiezingsdebat plaats, georganiseerd door tv-programma EénVandaag. Deelnemers zijn de lijsttrekkers van de momenteel zes grootste partijen: Balkenende (CDA), Cohen (PvdA), Rutte (VVD), Roemer (SP), Halsema (GroenLinks) en Wilders (PVV).

Het eerste thema is de sociale zekerheid. Halsema ging daarbij in debat met Roemer. De GroenLinks-lijsttrekker riep haar SP-collega op om het verzet tegen verhoging van de AOW-leeftijd op te geven, zodat links een blok kan vormen tegen rechts. Beide willen vermijden dat ‘zij’ (Roemer wees daarbij naar Rutte, Balkenende en Wilders) gaan regeren.

Halsema bepleitte om het AOW-akkoord van bonden en werkgevers op te nemen in het nieuwe regeerakkoord. Daardoor zou de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaan. Rutte (VVD) weigert het akkoord te omarmen omdat de verhoging te laat ingaat en zo te weinig oplevert. Cohen (PvdA) is wel enthousiast, Balkenende (CDA) wil het gebruiken als onderdeel van een breder hervormingsbeleid. 

Cohen zei dat hij bij de WW dichter bij de SP staat dan bij GroenLinks, dat de WW wil bekorten.

Het tweede thema gaat over de islam. Daarin gaat Cohen in debat met Wilders. Cohen wees de PVV-leider daarin terecht dat hij niet alle moslims over één kam mag scheren: “De islam is een huis met vele kamers.” De uitwassen van de extreme islam moet volgens hem evengoed aangepakt worden als volgens Wilders.

Halsema vult even later aan dat de PVV vergeet om bondgenoten te maken: “Meneer Wilders, u wilt deze strijd niet winnen!” Roemer verweet Wilders dat hij de werkelijke problemen van dit land laat liggen. Cohen stelde een vraag aan Rutte: “Hoe denkt u dit hoofdpunt van de heer Wilders in een kabinetsbeleid op te nemen?”

Het derde thema is de economie. Daarbij vliegen Rutte en Balkenende elkaar in de haren: de VVD-leider vindt dat zijn CDA-collega niet ver genoeg gaat, terwijl Balkenende Rutte een kille saneerder noemt. Direct na deze tweestrijd verwijt Cohen Rutte dat die vergeten lijkt dat er de afgelopen jaren een economische crisis heeft plaatsgevonden. Met Rutte aan het roer zouden er volgens Cohen 150.000 werklozen extra zijn geweest.

Rutte krijgt het op dit thema hard te voorduren. Halsema valt hem aan op het feit dat hij de gewone man ‘pakt’ op bijvoorbeeld het betalen voor de huisarts, terwijl rijke huizenbezitters hun voordeel behouden. Roemer vergeleek het voorgestelde beleid van Rutte met een klein plantje: “Die moet je water geven, maar meneer Rutte komt aan met een snoeischaar.” Wilders noemde nog even Henk en Ingrid.

Meer over de harde aanvallen op Rutte bij Trouw. Zelf viel hij vooral Balkenende aan, meldt de NOS.

Update 19:30 Het kijkerspanel van EénVandaag koos Wilders (21%) tot winnaar van het debat, voor Cohen (19,4%) en Halsema (18,7%).  De verschillen zijn klein, alleen Balkenende werd ruim laatste. 

Update 20:57 Maurice de Hond meldde in DWDD dat volgens zijn panel Rutte de winnaar was. Over dit verschil zei hij dat het EénVandaag-panel altijd bovengemiddeld veel PVV-stemmers bevat. “Die uitkomst ligt aan het EénVandaag-panel. Trouwens: als Wilders echt gewonnen heeft, is dat gunstig voor Cohen: dat kost de VVD stemmen.”

Bekijk reacties op Twitter over dit debat via de hashtag #1VDebat

De Volkskrant: Voor Cohen blijft het bikkelen

EenVandaag: Kijk het hele debat terug

Geef een reactie

Laatste reacties (309)