127

Rutte: ‘Wat Orban doet is schandelijk’

Premier Rutte heeft aan het slot van de mislukte Europese besprekingen in Brussel over migratieproblemen hard uitgehaald naar de Hongaarse populistische premier Viktor Orban: “Wat Orban doet is schandelijk. Als je dat toestaat dan wordt de EU een plek waar iedereen alleen uit is op zijn eigen voordeel.”

Rutte doelde op de houding van de zogeheten Visegrad groep die wordt aangevoerd door Orban. De groep bestaat uit vier Oosteuropese landen, Polen, Slowakije, Tsjechië en Hongarije, die zich fel verzetten tegen de herverdeling van vluchtelingen over Europese landen. Die herverdeling is nodig omdat anders grenslanden als Italië en Griekenland buitenproportionele hoeveelheden vluchtelingen moeten opnemen. De EU heeft daarom quota ingesteld. De Visegrad-landen weigeren daar aan te voldoen. Ze geven daarentegen wel steun aan een EU-project om de grensbewaking van Libië te verbeteren zodat migranten en vluchtelingen niet meer in staat zijn de oversteek naar Europa te maken. Ze stellen daarvoor 35 miljoen euro beschikbaar.

De EU moet tot nieuwe afspraken komen omdat volgend jaar in de zomer, als de weersomstandigheden verbeterd zijn, naar verwachting de toestroom van vluchtelingen en migranten weer zal toenemen. Er wordt vrijdag verder vergaderd, maar dan over onderwerpen als de Brexit en de plannen van de ranse president Macron om de eurozone te hervormen.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)