Laatste update 17:11
46

Rutte: Ouders, vaccineer je kinderen!

Mark Rutte ziet zich door de alsmaar dalende vaccinatiegraad en de explosieve stijging van mazelenbesmettingen in Europa gedwongen om zich te mengen in wat door veel media nog steeds als legitieme discussie wordt geframed. De premier roept daarom ‘alle ouders nog eens nadrukkelijk op’ hun kinderen te laten inenten. Dat meldt het Parool. Rutte deelt de zorgen van ouders om het groeiende aantal niet-ingeënte kinderen. De bescherming die vaccinatie biedt is ‘niet alleen voor je eigen kinderen, maar dat doe je ook omdat je omgeving kwetsbaar is als dat onvoldoende gebeurt’.

De vaccinatiegraad dreigt in Nederland tot onder de 90 procent te dalen. Dat percentage klinkt misschien hoog, maar is beduidend lager dan de 95 procent die nodig is om ziektes echt uit te bannen. Bovendien zijn er een aantal gemeenten waar de vaccinatiegraad zo laag is, dat kinderen onder de 14 maanden die te jong zijn voor inentingen, of kinderen en volwassenen met bepaalde ziektes die er niet tegen kunnen, wel degelijk gevaar lopen op besmetting. Het laagste percentage wordt geregistreerd in Neder-Betuwe, waar slechts 51,6 procent van de kinderen de BMR-vaccinatie heeft ontvangen. Gevolgd door Loon op Zand met 53,2 procent, Barneveld met 70,9 procen en Reimerswaal met 76,6 procent.

Het kabinet gaat onderzoeken of het mogelijk is om kinderdagverblijven die dat willen toe te staan om niet-ingeënte kinderen te weigeren. Een nationale vaccinatieplicht gaat Rutte nog te ver.

Afbeelding: screenshot VVD op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (46)