22

‘Rutte poldert, maar hakt geen knopen door’

GroenLinks-leider Van Ojik had niet het gevoel dat overleg iets opleverde om trots op te zijn ... Andere partijen praten vandaag verder

Premier Rutte is volgens Bram van Ojik de ‘ultieme polderaar’. “Maar hij kan geen knopen doorhakken.” Dat zei de GroenLinks-leider gisteravond in Pauw & Witteman. Van Ojik stapte gisteren op uit het overleg tussen de coalitie en de oppositie over de begroting van 2014.


GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik had niet het gevoel dat er vooruitgang in het overleg over de begrotingsplannen zat. Hij beschreef hoe Rutte als voorzitter van de gesprekken steeds probeert iedereen erbij te houden. Ook de PvdA liet steeds weten GroenLinks er graag bij te hebben, maar volgens Van Ojik werden die woorden niet bijgezet met concrete voorstellen.

Gaandeweg de gesprekken moet je een inschatting maken, is er een kans dat hier iets uitkomt waarvan ik met trots kan zeggen: hier heb ik hard voor gevochten? Dat had ik niet.”

Als voorbeeld noemt Van Ojik de vliegtax.

Officieel is die nog niet van tafel, maar mijn inschatting was: de kans dat die er komt in dit gezelschap, is heel klein.”

Van Ojik verwacht dat de coalitie er met de overgebleven drie partijen (D66, ChristenUnie en SGP) wel uitkomt.

Ik denk dat hier wel een akkoord uitkomt.”

De andere partijen onderhandelen vandaag verder. Minister Dijselbloem heeft zijn bezoek aan de jaarvergadering van het IMF donderdag en vrijdag afgezegd om donderdag verder te kunnen onderhandelen met de oppositie, meldt nu.nl. De minister zou bij het IMF niet alleen Nederland, maar ook de eurozone vertegenwoordigen.

”Het is jammer voor de internationale verplichtingen, maar die komen daarna weer. Het is echt vervelend, maar het goed afmaken van dit proces in Nederland is nu belangrijker.”

Lees ook: Openingen? Ja. Eindstreep? Nee.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)