232

Rutte: PvdA won meer dan VVD

Andere partijen: VVD en PvdA nu eerst aan zet ... VVD-leider wil onderzoeken of kabinet mogelijk is met 'ten minste PvdA' ... Samsom: 'Verschillen tussen VVD en PvdA zijn er om te overbruggen'

VVD-leider Mark Rutte was vrijdagochtend als eerste aan de beurt om langs te gaan bij Henk Kamp. Kamp is aangewezen als verkenner om te bekijken welke mogelijkheden de uitkomst van de verkiezingen bieden. Na gesprekken met alle fractieleiders moet een informateur aangewezen worden. Tijdens deze gesprekken wordt onder meer besproken welke mogelijkheden de informateur moet onderzoeken. Na afloop van het gesprek met Kamp zei Rutte dat als het aan hem ligt allereerst onderzocht moet worden of een kabinet met ten minste de PvdA mogelijk is.


Update 19.00

Een aantal partijen heeft vrijdag gezegd dat de VVD en de PvdA eerst samen aan de slag moeten. Alleen de SP noemde een een kabinet met die twee partijen “een zinloze exercitie.”

NOS meldt:

SP-leider Roemer wil liever ‘centrum-links’ met PvdA, SP, CDA en D66, zei hij na zijn gesprek met verkenner Kamp.
CDA-fractieleider Buma en GL-leider Sap pleiten voor twee informateurs:een van de VVD en een van de PvdA. Volgens hen moeten die partijen hun verschillen overbruggen. Ze zien nog geen rol voor een derde partij, net als D66-leider Pechtold. Hij wil een VVD-informateur.
Alle lijsttrekkers kwamen vandaag bij minister Kamp op bezoek. Kamp wilde na afloop niets zeggen. Komend weekend beraadt hij zich over de gesprekken.

Eerder
NOS schrijft:

De nieuwe informateur moet eerst kijken naar een coalitie van in ieder geval VVD en PvdA. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd tegen verkenner Henk Kamp. Kamp spreekt vandaag met alle fractievoorzitters over de uitslag van de verkiezingen.

Rutte vindt dat zijn VVD en de PvdA, de duidelijke winnaars van afgelopen woensdag met elkaar aan tafel moeten. Ook een derde partij is welkom, maar een coalitie met de PvdA en de SP ziet hij niet zitten.

Rutte heeft tijdens het gesprek met Kamp de eerste blokkade opgeworpen: hij sluit gelijktijdige samenwerking met de SP en de PvdA uit. De VVD-leider zegt:

Ik heb ook nog eens een keer duidelijk gemaakt dat een kabinet waarin zitten SP en de Partij van de Arbeid dat dat voor de VVD niet mogelijk is aan zo’n kabinet deel te nemen.

Verder noemt Rutte de Partij van de Arbeid de grote winnaar van de verkiezingen. Op de vraag “U heeft altijd gezegd: samenwerking met de PvdA is heel ver weg […] Ziet u dat nu anders?” antwoordt hij:

[…] De kiezer heeft gesproken. En de kiezer heeft een situatie uit de verkiezingen laten komen waar twee partijen rond de veertig zetels hebben. En de eerst volgende partij 15 zetels heeft. Waarbij die twee partijen van rond de veertig zetels allebei ook fors hebben gewonnen bij de verkiezingen. En misschien mag ik er nog eens op wijzen: mijn partij won tien zetels en dan zegt men ‘de Partij van de Arbeid won er negen’, nee de Partij van de Arbeid won er 25 want die kwamen van 15 in de peilingen. Dus het is echt zo dat deze verkiezing vooral het grote succes laat zien van die Partij van de Arbeid.

Ook Diederik Samsom vindt dat een kabinet van PvdA en VVD eerst moet worden onderzocht. ‘Verschillen tussen VVD en PvdA zijn er om te overbruggen’, zei hij na zijn gesprek met Henk Kamp. Samsom voegde er aan toe dat hij tegen Kamp had gezegd ook de SP eventueel bij de coalitiebesprekingen te willen betrekken.

Update 11.30:

SP-leider Emile Roemer noemt de poging een kabinet te vormen met VVD en PvdA een ‘zinloze exercitie’. Volgens hem is een samenwerking tussen de VVD en de PvdA geen goede vertaling van de verkiezingsuitslag en moet er nu juist gekozen worden tussen de VVD of de PvdA. Eén van de twee moet het voortouw nemen en als het aan Roemer ligt wordt dat de PvdA, zodat de SP kan aanschuiven.

Update 12.00

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil dat er twee informateurs worden aangewezen. Eén namens de VVD en één namens de PvdA. De informateurs kunnen dan bezien hoe de inhoudelijke verschillen tussen de VVD en de PvdA te overbruggen zijn. Volgens Buma is deze werkwijze de beste vertaling van de verkiezingsuitslag.

Update 13.40

Als het aan D66-leider Alexander Pechtold ligt wordt volgende week een informateur van VVD-huize benoemd. Dat zei Pechtold na zijn gesprek met verkenner Kamp. De informateur moet volgens Pechtold kijken of de interpretatie van de verkiezingsuitslag door VVD en PvdA overeenkomt. PVV-leider Geert Wilders ziet het liefst een kabinet van de PvdA met de VVD, met eventueel 1 of 2 aanvullende partijen. Zelf wil hij het liefst de oppositie in.

Geef een reactie

Laatste reacties (232)