145

Rutte rekent 50 miljard mis

De 109 miljard euro steun aan Griekenland bestaat volledig uit publiek geld ... Rutte zei dat banken 50 miljard euro van dit bedrag voor hun rekening nemen, maar dat blijkt nu niet te kloppen ... PvdA en D66 vinden dat het kabinet 'onhandig' heeft gehandeld ... SP wil dat Kamer terugkomt van reces

Nederland staat uiteindelijk voor een hoger bedrag garant met de financiële steun aan Griekenland. Het bedrag van 109 miljard euro waarmee het IMF en de eurolanden hebben ingestemd komt uit publiek geld. Eerder beweerde premier Rutte dat in dat bedrag 50 miljard van de banken is opgenomen. Minister Jan Kees de Jager corrigeert die uitspraak in een brief aan de Kamer.

In de brief legt De Jager uit dat Griekenland tot 2014, 159 miljard krijgt. Tot 2010 zal die hulp oplopen tot 215 miljard. Van dit totale bedrag komt 109 miljard uit publiek geld en 106 miljard van banken en financiële instellingen. Nederland zal naar verwachting nu ruim 6 miljard euro bijdragen in de vorm van garanties. De inbreng van de andere euroland en het IMF komen neer op 109 miljard euro.

Meerdere oppositiepartijen hadden De Jager om opheldering gevraagd nadat bleek dat buurland Duitsland een andere conclusie over de Eurotop aan haar burgers presenteerde. Nederland had als enige euroland een andere visie. In de negen pagina’s tellende brief hoopt De Jager een einde te maken aan de verwarring die is ontstaan over de noodhulp aan Griekenland. PvdA en D66 vinden dat het kabinet ‘onhandig’ heeft gehandeld.

Update 11.30

SP-Kamerlid Ewout wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces om Rutte aan de tand te voelen over zijn misrekening.

Irrgang: “Afgelopen vrijdag sprak Rutte over ruim honderd miljard, inclusief de bijdrage van de banken. Nu blijkt dat alleen de Europese belastingbetaler en het IMF al dat bedrag betalen. Vijftig miljard is bijna drie keer het bedrag dat dit kabinet wil gaan bezuinigen. Daar mag je je niet zomaar in vergissen.

De SP is ook nog altijd niet tevreden met het besluit van dit kabinet over de aanpak van de schuldencrisis. Ze vinden dat de veel te hoge schulden van Griekenland niet genoeg worden aangepakt met een noodpakket. Volgens Irrgang wordt het ook steeds duidelijker dat veel banken geen zin hebben om mee te betalen aan het oplossen van ‘problemen die ze zelf hebben veroorzaakt’. “Ik wil van Rutte horen hoe deze blunder heeft kunnen gebeuren.”

NOS: De Jager corrigeert cijfers Rutte
Volkskrant: Steun aan Griekenland toch 109 miljard

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (145)