Laatste update 22 juli 2016, 12:29
509

Rutte remt voor Wilders

De onderhandelaars hebben besloten hun gesprekken voort te zetten

[Update] De onderhandelingen in het Catshuis tussen de VVD, het CDA en de PVV gaan door. Dat hebben de partijen bekendgemaakt in een verklaring. Ze stellen dat ze ‘voldoende perspectief’ zien om tot afspraken te komen ‘die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat’. De media-stilte wordt weer in acht genomen.


De oppositie noemt de onderhandelingen in het Catshuis ‘toneel en komedie’ en heeft nog steeds weinig vertrouwen in. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, ook wel de soft-gedoger, twittert daarentegen verheugd: “Goed dat Catshuisoverleg vervolgd wordt. Hopelijk nu snel resultaat! In economische crisis zou politieke crisis wel heel slecht zijn.”

ChristenUnie-collega Arie Slob noemt het ‘een hele vreemde vertoning’.
“Niet veel mensen in Nederland snappen dit, wat er hier nu allemaal gebeurd is. […] Mogelijk hebben we hier naar een toneelstukje gekeken. Maar dan was het wel een hele slechte voorstelling”, aldus Slob.

Jolande Sap, GroenLinks-fractievoorzitter vindt het onverantwoord dat “het lot van de toekomst van Nederland in handen ligt van één iemand, namelijk Geert Wilders”.

D66-leider Alexander Pechtold is bang dat de VVD en het CDA alsnog af zullen zien van hervormingen. Hij vraagt zich hardop af welk wisselgeld de PVV krijgt om toch door te gaan met de onderhandelingen.

Eerder:

De onderhandelingen in het Catshuis dreigen te mislukken, zo meldt de NOS woensdagmiddag. Volgens Haagse bronnen wilde PVV-leider Wilders breken en een eind maken aan de onderhandelingen. Maar de anderen zouden hem hebben gevraagd er nog een nachtje over te slapen. Volgens bronnen in de omgeving van het overleg is Wilders niet tevreden over mogelijke hervormingen op het gebied van onder meer zorg en WW, aldus de NOS.
Het overleg in het Catshuis is hervat. Rutte, Wilders en Verhagen arriveerden rond tien uur bij het Catshuis, maar deden geen inhoudelijke mededelingen. Ze moeten de Kamer voor twaalf uur een brief hebben gestuurd over wat het betekent dat de tussenformatie in een ‘moeilijke fase’ verkeert.

Update 08:10 donderdag

‘Wilders moet kiezen’ en ‘De bom van Geert’ dat is de insteek van de ochtendkranten. Vandaag moet duidelijk worden of Wilders het kabinet van CDA en VVD blijft gedogen. Er zouden enkele complete bezuinigingspakketten op tafel liggen waar de PVV-leider een keuze uit moet maken. De Volkskrant schrijft in het openingsartikel dat het Wilders steekt dat hij veel moet slikken aan bezuinigingen maar er weinig voor terugkrijgt op het gebied van immigratie. 

Het grote probleem is dat er maar heel weinig informatie mogelijk is en niemand antwoord heeft op de vraag wat er nu gaat gebeuren. NRC zet zeven scenario’s op een rijtje en noemt vier daarvan ‘best mogelijk’. Die mogelijke scenario’s bestaan uit de val van het kabinet en nieuwe verkiezingen maar ook dat het kabinte er nu alsnog uitkomt, al dan niet met halve maatregelen.

Trouw schrijft:

Het optimisme dat er alsnog een akkoord zal komen en dat de gedoogpartner binnenboord gehouden kan worden, is in coalitiekringen vrijwel verdwenen. Wat kan er nog gebeuren nu duidelijk is dat de hervormingsagenda op een njet kan rekenen en de PVV eist dat er een referendum komt over de euro? Dat Wilders er nog een nachtje over slaapt is mooi, maar waarom zou hij met een nachtje slaap tot andere gedachten komen?

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer wil dat er vanochtend nog uitleg wordt gegeven over wat er precies bedoeld wordt met ‘de moeilijke fase’ waar de RVD woensdag een bericht over uitstuurde. Volgens Alexander Pechtold, D66-leider en x-minister, betekent zo’n officiële mededeling van de RVD dat er echt iets aan de hand is.

Rond 10 uur ontmoeten de onderhandelaars elkaar weer, dan moet ook snel duidelijk worden of de gedoogconstructie – voorlopig – overeind blijft.

Update 20:05

Geert Wilders wilde het overleg dinsdagavond al afbreken, meldt het NOS-journaal. De PVV-leider heeft geen zin in hervormingen van de WW en AOW. Ook zou hij een referendum over de euro eisen.

RTL Nieuws stelt het harder:

De andere partijen hebben volgens Frits Wester het gevoel dat Wilders, ook door het vertrek van Hero Brinkman, even helemaal niet meer weet wat hij wil en waar hij politiek naartoe moet. Wilders weigert voorlopig zelf alle commentaar.

Update 20:00

PvdA-leider Diederik Samsom stelt dat er meteen nieuwe verkiezingen moeten komen als het overleg vastloopt. AD

Met verkiezingen kunnen we nog in juni een nieuwe Tweede Kamer hebben en misschien hebben we dan ook nog wel op tijd een nieuwe regering om een begroting voor 2013 te maken.

Eerder:
Het Catshuisoverleg is woensdag voortijdig afgebroken, meldt onder andere de Volkskrant. De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over een nieuw pakket aan bezuinigingen zijn ‘in een moeilijke fase’ terecht gekomen, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. De partijen krijgen de gelegenheid om intern te overleggen. Premier Mark Rutte wilde er bij het wegfietsen van het Catshuis verder niets over kwijt.

De oppositie heeft bij het kabinet om opheldering gevraagd, meldt de NOS. De partijen in de Tweede Kamer willen voor morgenmiddag 12.00 uur een brief, waarin het kabinet uiteenzet wat “een moeilijke fase” concreet betekent.

Morgen om 10.00 uur gaan de gesprekken weer verder, aldus de Volkskrant

De NOS houdt een liveblog bij van de ontwikkelingen rondom het Catshuisoverleg.

NOS: Overleg dreigt te mislukken

Volkskrant: Onderhandelingen Catshuis in ‘moeilijke fase’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (509)