82

Rutte roept Plasterk en Hennis op het matje

Spoedoverleg over mogelijk verkeerd informeren Tweede Kamer door ministers ... Niet NSA maar AIVD verantwoordelijk voor 1,8 miljoen taps

Premier Rutte heeft zijn ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken op het matje geroepen. In het Torentje is woensdagavond topoverleg geweest over de ontstane ophef vanwege de uitspraken van minister Plasterk over de afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten, dat melden bronnen aan RTL Nieuws. In kabinetskringen zou bezorgd zijn gereageerd op de felle kritiek die minister Plasterk vandaag in de Tweede Kamer te verduren kreeg.

De afgelopen maanden klonk vanuit allerlei hoeken veel kritiek op de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Deze heeft talloze mensen afgeluisterd, van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tot de gewone burger. De Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD kunnen er zelf echter ook wat van. Uit een brief van minister Plasterk en minister Hennis blijkt dat de AIVD en de MIVD eind 2012 en begin 2013 gegevens van ruim 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms-berichten en surfgedrag hebben verzameld.

De gegevens betreffen dataverkeer in gebieden waar militaire missies zijn zoals Afghanistan.

Hennis en Plasterk schrijven dat de verzamelde gegevens ‘rechtmatig gedeeld zijn met de Verenigde Staten’. Plasterk had eerder nog gezegd dat het juist de Amerikaanse inlichtingendienst NSA was geweest die de gegevens had onderschept, maar uit de brief blijkt nu dus dat het Nederland zelf was.

Het duo schrijft:

Op 5 augustus jl. heeft het Duitse weekblad Der Spiegel een grafiek gepubliceerd die afkomstig zou zijn uit één van de documenten die door Snowden naar buiten zijn gebracht. De toen beschikbare gegevens maakten het aannemelijk dat het getal van 1,8 miljoen zou wijzen op metadata van telefoonverkeer tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Aanvullende informatie en vervolgens nader onderzoek en analyse van de gepubliceerde gegevens hebben echter geleid tot de volgende conclusie. De bedoelde grafiek wijst op circa 1,8 miljoen records metadata die door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland. Het betreft dus uitdrukkelijk data verzameld in het kader van de wettelijke taakuitoefening. De gegevens zijn rechtmatig gedeeld met de Verenigde Staten in het licht van internationale samenwerking op de hierboven genoemde onderwerpen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman zegt in een reactie:

Dit is echt te gek voor woorden. Terwijl alle beschuldigende vingers in de richting van de NSA wezen, blijkt minister Plasterk al die tijd zélf de boosdoener. Nu moet maar eens vastgesteld worden wat er precies is gebeurd en of dat allemaal wel door de beugel kan.

De SP vraagt zich af of minister Plasterk nog wel kan aanblijven na de brief. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak noemt de brief een paniekbrief. Hij wil meer informatie van de minister en dan een debat om te bepalen of Plasterk de juiste persoon is om dit probleem op te lossen. Van Raak:

De Tweede Kamer moet zich afvragen of hij wel de juiste persoon is op deze plek. Dit ziet er niet goed uit.”

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (82)