35

Rutte’s Denemarken bestaat niet

Immigratiebeleid van het 'gidsland' lang niet zo streng als de VVD-lijsttrekker denkt 

VVD-lijsttrekker Mark Rutte roemt Denemarken als voorbeeld van een land met een streng, maar enorm succesvol immigratiebeleid. Maar het beeld dat hij van het ‘gidsland’ heeft klopt helemaal niet, schrijft Trouw maandag. De Deense regering, die vorig najaar aantrad, heeft enkele van de strenge maatregelen van haar conservatieve voorganger teruggedraaid. Het aantal toegekende verblijfsvergunningen stijgt nu snel. Maar zelfs de door extreemrechts gedoogde regering liet meer immigranten toe dan Nederland.

De huidige centrum-linkse regering schafte onder meer een puntensysteem voor gezinshereniging af, schrijft Trouw. Dat werd twee jaar geleden ingevoerd door de toenmalige centrum-rechtse regering en haar gedoogpartner, de Deense Volkspartij, en resulteerde in een drastische daling van het aantal permanente verblijfsvergunningen. In Denemarken zelf was het puntensysteem omstreden. Zo gaf een lagere opleiding minder punten dan een hogere.

Andere regels voor een permanente verblijfsvergunning zijn gehandhaafd of toegevoegd. De aanvragers moeten minstens vijf jaar legaal in Denemarken hebben gewoond en een taaltest doen. Daarnaast moeten ze minstens drie uit vijf jaar een baan hebben gehad of een opleiding hebben gevolgd. Gezinshereniging en gezinsvorming is alleen mogelijk als de in Denemarken verblijvende partner ouder is dan 24 jaar.  Tot slot is er een verknochtheids-eis. Aan de hand van familie, werk en opleiding wordt de hechting aan Denemarken getoetst.

De Deense regering gaat statistieken bijhouden over gezinsherenigers. Blijkt daaruit dat velen zonder werk blijven, dan heeft de regering zich verplicht om hen aan de slag te helpen, aldus Trouw.

Trouw: ‘Gidsland’ Denemarken is zo streng niet meer

Foto-cc: Minister-President

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)