199

Rutte’s eigen risico

Next checkt: bewering onwaar ... VVD-lijsttrekker blijft bij uitspraak eigen risico: 350 euro is al 'staand beleid' ... SP-leider Roemer: premier onwaardig 

Mark Rutte houdt stug vol dat zijn partij het eigen risico niet verhoogt. De VVD-leider zei maandagavond in het RTL-programma Wat Kiest Nederland? dat hij achter zijn uitspraken in het premiersdebat blijft staan. Hij werd in het verkiezingsprogramma geconfronteerd met bevindingen van de factcheckers van NRC Next. Die concludeerden dat Rutte’s beweringen onwaar zijn.

NRC citeert RTL Journalist Siebe Sietsma op Twitter:

Ai. De factcheckers van NRC Next checkten drie uitspraken die Rutte gisteren deed. Alledrie onwaar. Dikke vette onvoldoende. #watkiestnl

SP-lijsttrekker Emile Roemer wees Rutte er in het premiersdebat op dat de VVD het eigen risico verhoogt van 220 naar 350 euro. Vandaag liet Roemer opnieuw weten wat jij van Rutte’s ontkenning vindt. Dat Rutte volhoudt dat het eigen risico bij de VVD niet stijgt is een premier onwaardig, concludeerde Roemer.

Volgens Rutte is deze verhoging inmiddels al ‘staand beleid’ en neemt ook het Centraal Planbureau (CPB) dat als uitgangspunt, zo schrijft NRC. Van een verhoging is dus geen sprake, zei Rutte. De VVD komt wel met een uniforme regeling voor eigen betalingen in de zorg, maar die moet volgens Rutte los worden gezien van het eigen risico. Zo ziet het CPB het ook, zei de premier. Hij riep op om het planbureau te respecteren als ‘onafhankelijke rechter’.

Rutte nam bij RTL wel een uitspraak terug over de belastingdruk in Nederland. Die behoort niet tot de hoogste ter wereld, in tegenstelling tot wat hij tijdens het debat had beweerd. De premier zei dat hij de inkomstenbelasting had bedoeld, die internationaal vergeleken wel hoog is.

NRC: Rutte blijft bij uitspraak eigen risico

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (199)