48

Rutte schuift Pechtold schuld in schoenen voor mislukken Paars Plus

Premier: 'Pechtold maakte van HRA breekpunt'. Formatiebesprekingen liepen echter niet vast op HRA, maar op pakket bezuinigingen

D66-leider Alexander Pechtold heeft de komst van een paars kabinet verijdeld en niet, zoals veel gehoord, PvdA-voorman Job Cohen. Althans, dat zegt premier Mark Rutte in een terugblik op de formatie. Het blijkt uit een interview in het boek Over Rechts van RTL-verslaggever Jos Heymans, dat vandaag in Den Haag wordt gepresenteerd, zo meldt de Volkskrant.

Tijdens het lijsttrekkersdebat op 26 mei in het Amsterdamse Carré maakte Pechtold een breekpunt van de hypotheekrente-aftrek. Hij daagde de andere lijsttrekkers uit hetzelfde te doen. Voor de VVD was de hypotheekrente-aftrek heilig. Rutte: “Ik vond: dat is niet handig, want daarmee limiteer je de opties. Dan behoort paars niet meer tot de mogelijkheden.”
Desondanks ging Rutte ging na de verkiezingen formatiegesprekken aan voor Paars-plus, een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Deze poging tot formatie strandde niet op de hypotheekrente-aftrek, zo schrijft de Volkskrant. Er is zelfs nog gesproken over beperking van de aflossingsvrije hypotheek. Het grote struikelblok was het totaal aan bezuinigingen. Toen het overleg daarover te moeizaam werd, trok Rutte de stekker eruit. Hij werd gevolgd door Cohen. Pechtold en Halsema (GroenLinks) hadden wel verder willen onderhandelen, aldus de Volkskrant.

Lees meer bij de Volkskrant: Rutte: Pechtold blokkeerde Paars Plus

Geef een reactie

Laatste reacties (48)