Laatste update 18:53
179

Rutte sluit deal met EU over Oekraïneverdrag

Premier Rutte heeft in Brussel een deal gesloten over een aanvulling op het Oekraïneverdrag. Dankzij dat akkoord kan Nederland het verdrag toch ratificeren. Nederland stemde tijdens een raadgevend referendum tegen het verdrag, maar dankzij het akkoord heeft Rutte een manier gevonden om het verdrag toch te kunnen ondertekenen.

Er komen nu extra afspraken waarin staat opgenomen dat Oekraïne door het verdrag niet zal toetreden tot de Europese Unie.

De deal is hiermee overigens nog niet afgerond: de Tweede en de Eerste Kamer moeten het gewijzigde verdrag nog goedkeuren.

De Volkskrant schrijft over de deal:

In de door Rutte geregelde verklaring staat zwart-op-wit dat het EU-associatieakkoord met Oekraïne geen opmaat is naar een EU-lidmaatschap. Vooral dit was slikken voor Polen, dat Oekraïne wel nu al uitzicht op het lidmaatschap wilde bieden.

Nederland is het laatste land dat het Oekraïneverdrag nog moet ratificeren. Alleen het CDA en D66 in de Eerste Kamer dienen nog over de streep getrokken te worden. Rutte zegt er vertrouwen in te hebben dat hij dankzij deze deal de senatoren zal weten over te halen – hij heeft zes stemmen nodig van de 12-koppige CDA-fractie in de Eerste Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (179)