81

Rutte spreekt – eindelijk – het volk toe: ‘Blijf kalm’

Premier van Nederland was lang onzichtbaar in asieldebat … Zegt nu: Kwaad worden mag, maar geweld is uit den boze … Dijkhoff werkt aan methode om asiel  makkelijker te kunnen weigeren

Vrijdag na afloop van de ministerraad houdt premier Rutte altijd een kort praatje voor de bühne. Deze vrijdag reageerde hij op de oplopende emoties in het asieldebat. De afgelopen week was Rutte onzichtbaar in dat debat, wat hem op veel kritiek is komen te staan.


Zijn advies aan het volk nu:

Kwaad worden mag. Maar geweld of dreigen met geweld tegen bestuurders is uit den boze. Ik roep mensen op de rust te bewaren en binnen de grenzen van de wet en het betamelijke te blijven.

De premier lijkt hiermee onder meer te reageren op de hoogoplopende gemoederen in het dorpje Oranje, dat nadat het al 700 vluchtelingen had opgenomen, door staatssecretaris Dijkhoff werd gedwongen nog eens 700 op te nemen. Maar ook in Purmerend klonk dreigende taal, waar een deel van de bewoners, opgehitst door PVV-leider Geert Wilders, duidelijk maakten dat vluchtelingen er niet welkom zijn.

Rutte:

Dat vragen we ook van de mensen die in ons land binnenkomen. In Nederlandse asielzoekerscentra gelden de Nederlandse waarden en normen. Wie zich niet aan de regels houdt, moet niet raar opkijken als dat gevolgen heeft voor zijn of haar asielaanvraag.

De premier vertelde ook dat Dijkhoff werkt aan een wetsvoorstel waarmee asiel weigeren aan mensen die zich misdragen makkelijker wordt. Wat precies onder ‘misdragen’ valt, is niet duidelijk.

De premier:

Wat in Oranje is voorgevallen laat precies zien hoe ingewikkeld het is de stroom in goede banen te leiden. Aan de ene kant staat als een paal boven water dat Nederland echte oorlogsvluchtelingen wil en moet helpen. Mensen die vluchten voor oorlogsgeweld kunnen rekenen op hulp. Dat is meer dan een internationale afspraak alleen. Dat is ook een kwestie van beschaving.

Aan de andere kant zijn mensen bezorgd, boos en emotioneel. Dat is begrijpelijk. Ze stellen indringende vragen. Is mijn gezin nog veilig? Krijg ik straks nog wel een huis? Waarom zoveel vluchtelingen in ons dorp en niet elders?

In de grenzen sluiten zoals Geert Wilders wil, ziet de premier geen heil. Niet omdat het onmenselijk is, maar vanwege de economie:

De grenzen sluiten zou voor onze economie desastreus zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)