72

Rutte ‘teruggeslagen in het hok door PvdA’

Samsom noemt opvattingen Rutte over Europa 'onbegrijpelijk' ... Premier schrijft brief aan Kamer ... Pechtold: 'De premier heeft voor zijn beurt gesproken en is teruggefloten' 

Premier Rutte (VVD) heeft in een interview met De Persdienst voor regionale kranten gesteld dat Europa zich moet beperken tot 5 taken. Samsom noemt dat standpunt ‘onbegrijpelijk’ en zegt dat de premier zich te veel op de markt richt en te weinig op mensen.


Updates onderaan

Volgens Rutte moet de EU zich beperken tot een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt. Hij wil daar volgende week al overleg over met zijn EU-collega’s.

De oppositiepartijen CDA, D66 en GroenLinks eisen dat de premier vandaag nog tekst en uitleg geeft over zijn EU extra light plan. Ook willen ze wten wat minister van Buitenlandse Zaken Timmermans (PvdA) van het idee vindt. Deze pleitte juist voor een grotere rol van de EU.

De opmerkingen van Rutte hebben geleid tot een zeldzame aanvaring van de premier met PvdA-leider Samsom. Deze noemt het standpunt van Rutte ‘onbegrijpelijk’. De eerste, tweede en derde prioriteit zouden meer werk, goed werk en eerlijk werk moeten zijn, stelt hij. Bovendien moet Europa zich niet beperken tot de markt maar juist investeren in nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van energievoorziening.

Tot nu toe huldigde Samsom het standpunt dat ideologische verschillen niet uitgespeeld mochten worden om de sfeer in de coalitie niet te bederven. Rutte trok zich daar weinig van aan en kondigde bijvoorbeeld in de Troonrede het einde van de verzorgingsstaat aan. Samsom lijkt nu zijn strategie los te laten. Vraag is of dat zich alleen beperkt tot verkiezingsstijd of dat de coalitiepartners ook na donderdag openlijk van mening zullen verschillen over ideologische kwesties.

Update 21.00 uur:
De oppositie in de Tweede Kamer heeft gezegd dat premier Mark Rutte is teruggefloten door de PvdA over diens prioriteitenlijstje voor de Europese Unie de komende 5 jaar. De Kamer concludeert dat na een nieuwe brief die de premier woensdagavond aan de Tweede Kamer schreef. Dinsdagochtend wordt een debat over de kwestie gehouden.

D66-leider Alexander Pechtold:

De premier heeft voor zijn beurt gesproken en is teruggefloten.

SP-leider Emile Roemer:

Rutte is compleet teruggefloten door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en diens PvdA.”

CDA-leider Sybrand Buma drukt zich nog steviger uit:

Rutte is teruggeslagen in het hok door de PvdA.” 

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer toonde zich ‘behoorlijk pissig’ over het prioriteitenlijstje van Rutte. De oppositie hekelde het feit dat premier Rutte en minister Timmermans elkaar woensdag tegenspraken over de kwestie, terwijl het kabinet altijd met één mond hoort te spreken.

In de nieuwe brief die Rutte vanavond samen met Timmermans schreef, komen de vijf prioriteiten van Rutte terug, maar worden ze aangevuld met een reeks andere zaken als ‘meer en fatsoenlijk werk’.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)