140

Rutte: ‘Twee dingen’

VVD-leider stelt voorwaarden aan coalitie met PvdA ... Radiostilte houdt aan

VVD-leider Mark Rutte stelt twee voorwaarden aan een coalitie met de PvdA. Dat maakte hij op een partijbijeenkomst in Noordwijk bekend.

RTL Nieuws meldt welke twee dingen dat zijn :

Een stabiel kabinet en Nederland sterker uit de crisis. We zullen alleen tekenen als aan die twee randvoorwaarden is voldaan”, zei Rutte. Inhoudelijk wilde hij niets zeggen over de formatieonderhandelingen met de PvdA.

Rutte wil dat het kabinet de rit tot 2017 uitzit. Zijn eerste kabinet, met gedoogsteun van Geert Wilders, strandde al na anderhalf jaar.

De uitspraken van Rutte zijn een miniem tipje van de sluier die over de formatie-onderhandelingen hangt. De Volkskrant bericht vandaag over de strategie van de radiostilte die parlementair journalisten tot een soort kremlin-watchers maakt:

Ruttte en Samsom zijn het over één ding eens: het land schreeuwt om een stabiele coalitie. Elke ‘ruis’ in de onderhandelingen moet worden uitgesloten. De radiostilte is totaal. Als we Mark Rutte en Diederik Samsom mogen geloven, hoeft niemand zich zorgen te maken over hun vorderingen, deze eerste week in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. ‘De sfeer is goed’, zegt Samsom steeds als hij een microfoon voor zijn mond krijgt. Rutte zegt liefst niets, net als de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp. ‘Totdat we geslaagd zijn, zult u niet veel van ons horen’, is hun boodschap aan de buitenwereld. En inderdaad vertoonden alle betrokkenen zich afgelopen week nauwelijks nog in het openbaar.

Lees verder bij de Volkskrant

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (140)