97

Rutte: tweet Wilders ‘beneden peil’

Rutte kijkt met 'stijve nek' op tegen mensen als Arib, 'dat zou Wilders ook moeten doen'... Maar discriminerend? Nee...

Premier Rutte vind de tweet van Geert Wilders over PvdA-Kamerlid Arib ‘beneden peil’. Maar hij gaat niet zo ver de tweet discriminerend te noemen. Dat zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.


Wilders twitterde dinsdag dat het nooit zal wennen:

Een Marokkaanse (Arib) als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer.”

Arib, die behalve Nederlandse ook Marokkaanse is, is ondervoorzitter en zat dinsdag de Kamer voor. De Koran en de Bijbel liggen altijd op de tafel van de voorzitter.

Rutte zei dat hij er trots op is dat hij in een land leeft, waar mensen die hier legaal verblijven en uit het buitenland komen iets van hun leven maken en bijzondere dingen bereiken. Hij voegde toe:

Mevrouw Arib is daarvan een prachtig voorbeeld.

De premier zei dat hij “met een stijve nek” opkijkt naar mensen als Arib en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Volgens hem zou Wilders dat ook moeten doen.

Rutte refereerde aan gesprekken met jonge allochtonen die hem vertelden dat ze gediscrimineerd worden. De premier erkende dat discriminatie een feit is. Maar op de vraag of hij de tweet van Wilders een voorbeeld van die discriminatie vindt, krabbelde hij terug.

Discriminerend? Nee. Ik ga er helemaal geen stickers op plakken.

Ook op Joop is de afgelopen week veel gediscussieerd over de tweet van Wilders. Onder meer naar aanleiding van de analyse van Francisco van Jole in DeGids.fm

Rutte laat ontslagdreiging Teeven intact

Wie ongetwijfeld ook met belangstelling naar de persconferentie van Rutte heeft gekeken, is staatssecretaris Teeven. Hij moet binnen twee weken een besluit nemen over het proefverlof van Volkert van der G. 

Een jaar geleden zei Rutte in een verkiezingsdebat dat hij een dergelijk verlof ondenkbaar zou vinden en een minister van Justitie die zoiets mogelijk zou maken, de laan uit zou sturen. Rutte nam niets van die uitspraak terug en bleef herhalen:

Het is nu aan de staatssecretaris om een besluit te nemen.

Volgens Rutte is elke uitspraak die hij doet nu niet opportuun, omdat Teeven eerst een besluit moet nemen. Maar door de ontslagdreiging in de lucht te laten hangen, zal Teeven straks, mocht hij het proefverlof weigeren, het verwijt krijgen dat zijn oordeel vooral is ingegeven door eigenbelang.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)