420

Rutte: uitspraken VNO-topman ‘ongepast en pijnlijk’

Hans de Boer haalt uit naar uitkeringsgerechtigden: 'Het zijn labbekakken' ... Gaat over lijken: 'MH17 was een incident' ... In Sociaal Akkoord beloofde banen voor arbeidsgehandicapten zijn er niet ... Diederik Samsom kaatst terug: 'Wie is er hier nu de labbekak?' Rutte: 'Opmerking totaal ongepast'

In een interview in de Volkskrant vertelt Hans de Boer, nu ruim een jaar voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, wat zijn visie voor Nederland is. En passant haalt hij uit naar uitkeringsgerechtigden, die in zijn ogen een stel slapjanussen zijn, of zoals hij het noemt ‘labbekakken’. Ook die hoogopgeleiden ‘uitkeringsgenieters’ moeten gewoon asperges steken, aldus De Boer. Die overigens liever de denigrerende term uitkeringstrekkers gebruikt, maar daar na kritiek voor waakt. Ook Rutte heeft zich uitgesproken: ‘Totaal ongepast.’


In het interview leggen journalisten Frènk van der Linden en Pieter Webeling de voorzitter van de werkgeversorganisatie een aantal stellingen voor. Gaandeweg leer je De Boer kennen als iemand voor wie de economie het hoogste goed is. En daarbij gaat hij over lijken. Zo wil hij bijvoorbeeld dat de sancties op Rusland op termijn worden afgebouwd, want MH17 was maar een ‘incident’. De Boer:

‘Voor mij is de MH17, hoe gruwelijk ook, een incident. Zo realistisch moet je zijn.’
Voor de nabestaanden van de 196 omgekomen Nederlanders zal het een hard gelag zijn…
‘Dat begrijp ik. Maar de wereldgeschiedenis staat bol van dit soort van dingen. We moeten door.’

Zijn opmerking blijft niet onopgemerkt. Zo twittert journalist Kustaw Bessems hierover:

Sociaal Akkoord
De voorganger van De Boer, Bernard Wientjes, sloot in 2013 met premier Rutte, minister Asscher en de FNV een Sociaal Akkoord. De Boer liet bij zijn aanstelling direct weten niets te zien in dit akkoord, maar afspraak is afspraak, dus hij zou het wel gaan uitvoeren. Eén van de zaken die is opgenomen in dat akkoord is dat werkgevers 100 duizend mensen met een arbeidsbeperking aan het werk zullen helpen. Maar dat is De Boer nog niet gelukt:

‘We hebben wat tegenslag gehad. Zij (minister Bussemaker, red) denkt natuurlijk: ik zal ‘m eens een opdonder verkopen, via de Volkskrant. Ik vind het goed. Ze heeft weer gelijk. VNO-NCW heeft heus wel een plan, en een taskforce. Maar resultaten kan ik nog niet laten zien. In alle eerlijkheid: ik heb momenteel niks te bieden […] We hebben het gewoon nog niet in de vingers, dat is de werkelijkheid, geloof me […]

In de tussentijd maakt de voorzitter van de werkgeversorganisatie zich vooral druk om al die werklozen die Nederland telt. ‘Maar bijstanders… Ik denk dat driekwart van die groep aan het werk moet.’ Ook hogeropgeleiden: ‘Die kunnen toch ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan? Wat is daar fout aan?’ Dat dit zou kunnen leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld, waardoor lageropgeleiden, bijvoorbeeld, niet meer aan de bak kunnen komen. Ook wil De Boer de uitkeringen verlagen, om al die ‘labbekakken’ dan maar hardleers tot werk te dwingen. Maar of daarmee ook de nodige banen worden gecreëerd valt te betwijfelen.

Dit is mijn grootste hobby: beetje rotzooien, nou ja, ik bedoel pionieren, op het grensvlak van bedrijfsleven en politiek.

Louter arbeid als oplossing
De gemeente in Rotterdam dwingt uitkeringsgerechtigden al tot straatvegen in ruil voor hun uitkering. Het bedrag dat zij hiervoor krijgen is lager dan het salaris van een straatveger. Maar dat is niet het enige: het vegen van de straat draagt niet bij aan het vinden van werk dat bij hen past. Net zo draagt het steken van asperges, gewoon in ruil voor een salaris, niet voor iedereen bij aan de vorming van een carrière, die past bij de genoten opleiding. Maar dat maakt uiteraard niets uit voor De Boer, die van zijn hobby – een beetje rotzooien – zijn werk heeft gemaakt.

Update 09.45

Lodewijk Asscher reageert op Twitter op de uitspraak van De Boer dat uitkeringsgerechtigden labbekakken zouden zijn:

Update 12:22
Ook van andere politici druppelen er via sociale media vernietigende commentaren binnen. Zo haalt ook Diederik Samsom hard uit naar De Boer.

Update 13:00
NOS-verslaggever Xander van der Wulp laat via Twitter weten dat premier Rutte niet blij is met de uitspraak van De Boer. Toch wil hij niet verder op het onderwerp ingaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (420)