Laatste update 11:41
106

Rutte: ‘Verkeerde inschatting gemaakt’ bij vakantie koning

Premier Rutte heeft “een verkeerde inschatting gemaakt” bij de vakantie van de koning. Die vertrok deze week naar zijn huis in Griekenland, maar brak al na een paar uur zijn vakantie weer af wegens hevige kritiek daarop. Rutte schrijft nu in een brief aan de Kamer dat hijzelf “te laat beseft” heeft dat de reis van Willem-Alexander “niet langer te rijmen” was met de inmiddels ingestelde lockdown.

In de brief schrijft Rutte:

Ik heb te laat beseft, zeker na de persconferentie van dinsdagavond 12 oktober jl., dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen. Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid.

Rutte erkent ook dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge niet op de hoogte was van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, omdat de premier hem dat niet verteld heeft. Daarover schrijft Rutte:

Hij heeft tijdens deze persconferentie desgevraagd geantwoord dat hij er niet bekend mee was of de Koning op vakantie ging. Ik had hem hierover tevoren, conform de bij dit onderwerp gebruikelijke werkwijze, niet geïnformeerd. Tijdens de voorbereiding van de persconferentie is de mogelijke vakantie kort aan de orde geweest naar aanleiding van een tweet. Deze tweet leidde tot navraag en nader beraad dat voor de persconferentie geen duidelijkheid had opgeleverd waardoor toen niet duidelijk was of de koning op vakantie ging of niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)