Laatste update 22 juli 2016, 12:29
550

Rutte: Verkiezingen liggen voor de hand

Catshuisoverleg mislukt ... Rutte en Verhagen: We waren er bijna, Wilders had de politieke moed niet ... Wilders: Pakket zou economische groei schaden, 3-procent-eis uit Brussel 'onzinnig' ... oud-PVV'er Hero Brinkman: 'PVV levert hardwerkende burger over aan links' ... Doorrekening van de plannen door CPB bekend

De onderhandelingen in het Catshuis zijn mislukt. VVD, CDA en PVV hebben geen akkoord weten te bereiken over extra bezuinigingen en hervormingen. Kort na hervatting van het overleg zaterdagmiddag zijn PVV-leider Wilders en zijn rechterhand Fleur Agema weggelopen uit het overleg.


Dit artikel wordt bijgewerkt

Update 16.30
In een gezamenlijke persconferentie hebben premier Rutte en vicepremier Verhagen verklaard dat Geert Wilders de stekker uit het Catshuisoverleg heeft getrokken. Hun woorden over de PVV-voorman waren hard.

Wilders zou op het allerlaatste moment zijn afgehaakt, terwijl hij eerder akkoord was gegaan en de doorrekening van de plannen van het CPB er al lag. Rutte zei dat Wilders zich niet houdt aan de afspraak die bij de vorming van de gedoogconstructie maakte, dat er ook in moeilijke tijden harde maatregelen zouden worden genomen. Volgens Verhagen ontbrak het Wilders aan de “moed” om dit door te zetten. 

Het kabinet gaat zich maandag beraden op haar volgende stap. Hoe dan ook is de breuk met de PVV definitief. Volgens premier Rutte liggen nieuwe verkiezingen nu voor de hand.

PVV-leider Wilders schuift de schuld af op Europa. Uiteindelijk, na zeven weken, was het de 3-procent-eis van Brussel waar hij niet me akkoord kon gaan. Deze was al die tijd de inzet en een belangrijke reden waarom er überhaupt extra bezuinigd moest worden. Maar volgens Wilders lag er uiteindelijk “een pakket dat economische zou schaden en de koopkracht van met name AOW-ers zou raken”. En dat “vanwege een eis van Brussel”. “Ik accepteer niet dat de ouderen in Nederland moeten gaan betalen voor de onzinnige Bursselse eisen … Bij minder stringente bezuinigingen zou er minder werkeloosheid en minder terugval in koopkracht mogelijk zijn … Ik denk dat de kiezer nu moet spreken”, aldus Wilders. 

Zijn oude collega Hero Brinkman reageert direct op Twitter:

Wilders maakt zich druk over AOWers. Heeft hij 2jaar nauwelijks gedaan. PVV levert hardwerkende burger over aan links.

Eerder meldde de NOS:

Even voor 14.30 uur reed de auto met de PVV-leider weg. Wat de reden voor zijn vertrek is, is nog niet bekend. De onderhandelaars van CDA, VVD en PVV vergaderden vandaag voor het eerst in het weekend. Om 13.00 uur kwamen de drie bij elkaar. Op tafel lagen de doorrekeningen die het Centraal Planbureau van de bezuinigingsplannen heeft gemaakt.

In het speciaal ingelaste NOS-journaal zegt verslaggever Dominique van der Heyden dat CDA en VVD er nu niet per se verkiezingen hoeven te komen. CDA en VVD vormen al een minderheidskabinet. Ze zouden voor al hun plannen een andere meerderheid in het Parlement kunnen zoeken dan met de PVV, maar dat lijkt een wel heel moeilijke opgave. VVD en CDA zelf hebben wel allebei eerder gezegd dat het mislukken van dit overleg zou betekenen dat er verkiezingen moesten komen. De oppositiepartijen zullen het hier van harte mee eens zijn.

Reacties vanuit de politiek
De SP (Roemer) en D66 (Pechtold) melden willen nog niet al te uitgebreid reageren op het mislukken van het Catshuisberaad. Ze wachten op de toelichting van premier Rutte, Verhagen (CDA) en PVV-leider Wilders. Roemer denkt dat de CPB-cijfers uitgewezen hebben dat de bezuinigingen erg slecht zouden uitpakken, zo meldt de NOS.

Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks zegt in het NOS-journaal:

Het mislukken van de onderhandelingen is goed nieuws voor Nederland. Het biedt kansen om na verkiezingen tot een breder gedragen kabinet te komen, dat wel de duurzame hervormingen wil doorvoeren die Nederland nodig heeft.”

Op twitter zegt fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie:

Zullen we de crisis nu eens echt gaan aanpakken!!!! Veel kostbare tijd verloren gegaan.

Ineke van Gent van GroenLinks twittert:

Tijd voor het ultieme referendum (verkiezingen).

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (550)