77

Rutte verliest meerderheid senaat

Kabinet van VVD, PvdA in combinatie met D66, ChristenUnie en SGP heeft in Eerste Kamer geen meerderheid meer ... Rutte moet elders op zoek gaan naar steun

Het kabinet van PvdA en de VVD hadden voorheen geen meerderheid in de Eerste Kamer. Om er daar toch wetten doorheen te krijgen, sloten de partijen min of meer een gedoogakkoord met D66 en de christelijke SGP en de ChristenUnie. Maar na de verkiezingen van donderdag 18 maart, lijkt aan die combinatie een einde te komen; in de Eerste Kamer behalen de partijen geen meerderheid meer. Dat meldt NOS.

Het ANP deed een doorberekening na telling van 97,2 procent van de stemmen. Het concludeert dat de ‘constructieve oppositie’ samen uitkomt op 36 van de 75 zetels in de senaat; ze komen er dus twee tekort voor een meerderheid.

NOS schrijft:

Mogelijk komen ze bij de verkiezing van de Eerste Kamerleden op 26 mei nog op 37 zetels, maar een meerderheid van 38 zetels zit er niet meer in. Dat betekent dat het kabinet-Rutte er minstens één partij bij moet vinden om meerderheden te krijgen voor zijn wetsvoorstellen.

De VVD zou nog wel de grootste partij blijven, maar verliest drie zetels. Het CDA wint er een zetel bij en komt daarmee op 12 zetels. De PvdA krijgt zoals verwacht werd zware klappen; de partij gaat van 14 naar 8 zetels. D66 wint fors en ziet het zetelaantal verdubbelen van 5 naar 10. Zowel de SP als de PVV komen uit op 9 zetels; de PVV verliest er dus één, waar de SP er één bij wint.

Lees ook op Joop: Verkiezingen: Alles draait om de Eerste Kamer

Geef een reactie

Laatste reacties (77)