180

Rutte verspeelt premierbonus

Populariteit Rutte als premier neemt fors af, vooral in eigen kring ... Nog slechts 1 procent verschil met Roemer

De populariteit van Rutte als premier is de afgelopen weken fors afgenomen, constateert Maurice de Hond op basis van een enquête onder 4000 kiezers. Hij raakte in twee maanden tijd tien procent van zijn fans kwijt en is nu voor een meerderheid van de bevolking niet meer de beste premier. Het verschil in populariteit in Emile Roemer bedraagt nog maar 1 procent. Opvallend: Rutte raakt vooral aanhang kwijt onder VVD, PVV en CDA kiezers.

De premierbonus van VVD-lijsttrekker Rutte lijkt te verdampen. Zijn partij verliest twee zetels in de peiling van Maurice de Hond en staat nu 6 zetels achter op de SP. Ook voor wat betreft zijn persoon neemt de voorkeur voor Rutte af. Bij de keuze tussen Rutte ofRoemer kiest 44 procent voor Rutte, 43 procent voor Roemer. Twee maanden geleden gaf nog 54 procent de voorkeur aan Rutte als premier.

Interessant is de grootste daling in populariteit vooral in eigen kring plaatsvindt aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Onder de VVD- en CDA-kiezers zakte zijn populariteit met maar liefst 12 procent. Bij PVV-kiezers is de schade voor de man met de twee gezichten nog groter. Hij raakte onder de Wilders-stemmers twintig procent van zijn aanhang kwijt en is nu minder populair dan Roemer. Het minste verliest hij nog onder D66-stemmers.

De premierbonus bestaat er uit dat een lijsttrekker die al premier is aantrekkelijker is voor de kiezer en dus meer stemmen krijgt. In de afgelopen 60 jaar ging dat principe steeds op, behalve bij de CDA-premiers Van Agt en Balkenende. De hoogste premierbonus werd ooit gescoord door PvdA-leider Joop den Uyl, die een winst van 6,4 procent boekte waarmee zijn partij de grootste werd.

De verschillende peilingen tonen deze week niet allemaal dezelfde trend. Bij Peil (Maurice de Hond) is de SP de grootste partij, bij Synovate (Nieuwsuur) staat de VVD nog aan kop maar verliest zetels terwijl de SP stijgt en bij TNS-NIPO (Volkskrant) is de trend juist omgekeerd: VVD groeit en SP daalt.

cc-foto’s: Maarten Dirkse en SP

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (180)