91

Rutte vreest ‘links blok’

VVD-leider weigert 'links' aan een meerderheid te helpen en waarschuwt voor een tweede kabinet-Den Uyl

VVD-leider Mark Rutte zegt in een interview met het Algemeen Dagblad een linkse coalitie niet te zullen steunen. Als de SP de grootste wordt en samen met de PvdA en GroenLinks een links blok wil vormen, zal de VVD het niet aan een meerderheid helpen. Rutte herhaalt geen enkele partij te zullen uitsluiten, maar benadrukt voor de zoveelste keer dat de SP ‘heel ver van ons afstaat’.


Rutte waarschuwt in het interview ook voor een ingewikkelde formatie. De Tweede Kamer heeft haar reglement van orde gewijzigd, waardoor de koningin bij de formatie buiten spel is gezet. Rutte:

De nieuwe Kamer komt pas negen dagen na de verkiezingen bijeen. Voor die tijd krijg je een periode waarin iedereen elkaar belt en dingen belooft. […] Nu vrees ik dat de boel na 12 september eerst negen dagen stil komt te liggen.

Zijn grootste angst is een links blok, à la kabinet-Den Uyl:

Ik wil Nederland laten zien dat er niet alleen een dreiging is van de SP, maar van een links blok. Die drie partijen zijn één pot nat. Als Emile Roemer het voortouw krijgt in de formatie, zal hij een blok vormen met die andere twee en daar mogelijk nog een vierde partij bij zoeken voor een meerderheid. Jolande Sap heeft al gezegd dat ze het wil en Diederik Samsom zal ook geen nee zeggen. Dat wordt een herhaling van het kabinet-Den Uyl.”

Bij de aftrap van de campagne afgelopen zaterdag probeerde Rutte het kabinet-Den Uyl ook als schrikbeeld af te schilderen. De PvdA sloeg daarna terug met dit filmpje.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)