Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Premier Rutte denkt dat vrouwen geen kwaliteit bezitten

  •  
20-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
584 keer bekeken
  •  
36444263746_3bcd74da93_z
Mark Rutte is het er zelf ook mee eens dat er in zijn nieuwe kabinet een oververtegenwoordiging is van mannen. Hij meent echter dat hij voor de keuze stond om óf te kiezen voor kwaliteit, óf voor vrouwen in zijn nieuwe kabinet. Hij zegt hij over het opvallende gebrek aan vrouwelijke ministers en staatssecretarissen van de VVD: ‘ik had er graag meer willen hebben. Maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is’
Rutte’s interpretatie van kwaliteit was onder andere het benoemen van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken. In zijn nieuwe kabinet, met zestien ministers en acht staatssecretarissen, zitten maar tien vrouwen. Van de 27 ministers en staatssecretarissen die in het kabinet Rutte II gediend hebben, waren er slechts acht vrouw. Bij Rutte I waren dat er 5 van de 21. Ook is zijn alle ambtsbekleders van de premier in al zijn drie kabinetten, zonder uitzondering, wit.
Eerder noemde de Minister-president de evenredige vertegenwoordiging van zijn volk al een bijzaak. Afzwaaiend minister Jet Bussemaker noemde deze opmerking ‘niet meer van deze tijd’ en zag het als ‘een dolkstoot’. Bussemaker had zich tijdens haar termijn juist ingezet voor meer vrouwen aan de top: ‘Bekwame vrouwen zijn er overal, ook in de VVD. En als je ze daar niet kunt vinden, dan absoluut daarbuiten’ aldus de minister.
Lees ook:
cc-foto:  Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.