46

‘Rutte weet weinig van de samenleving’

Francisco van Jole en Peter Kee bespreken de Dikke Ikke en het geklungel van Van Rijn

Francisco van Jole meent dat Rutte weinig weet van de samenleving omdat hij er niet middenin staat. “Een man alleen, van middelbare leeftijd en zonder kinderen, kan zich vrijwel overal aan onttrekken en wordt nooit geconfronteerd met de bureaucratische kwesties waar de meeste mensen mee te maken hebben.” Van Jole ontleent die wijsheid aan Marco Pastors, de oud-politicus van Leefbaar Rotterdam en collega van Pim Fortuyn.


Peter Kee hoort het betoog, zoals iedere week, met zichtbare weerzin aan. Volgens de kenner van de Haagse politiek is er geen twijfel dat Rutte weet wat er in de samenleving speelt. “Die doet ook echt wel boodschappen bij de Albert Heijn.” Aanleiding is de speech die Rutte vrijdag voor zijn partij hield en die een opvallend nabrand-effect heeft. Op het VVD-congres zelf was er volgens Kee slechts een slap applausje voor de woorden van de premier en oogstte fractieleider Zijlstra veel meer lof met een overduidelijk VVD verhaal: iedereen zzp’er.

Het duo beschouwt ook de positie van staatssecretaris Van Rijn. Kee legt uit dat er twee moties van wantrouwen boven het hoofd van de bewindsman bengelen maar hij verwacht niet dat die aangenomen worden. Van Jole vraagt zich af hoe lang de PvdA deze ‘mister Erger Voorkomen’ nog blijft steunen omdat zijn geklungel de partij ongekende schade toebrengt.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)