415

Rutte wenst uitgereisde jihadisten dood

Premier vindt dat Nederlandse jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië of Irak dan terugkeren naar Nederland ... Pechtold: 'Dit is een premier onwaardig'

Hoewel het RTL-verkiezingsdebat in de Rode Hoed donderdagavond officieel bedoeld was om de kiezer voor te bereiden op de komende Provinciale Staten-verkiezingen van 18 maart, kwamen uitsluitend (inter)nationale thema’s aan bod. Deelnemers kregen stellingen voorgelegd als ‘Uitgereisde jihadisten kunnen beter daar sneuvelen dan terugkeren naar Nederland’, waarmee premier Rutte (VVD) het als enige eens bleek, tot ontsteltenis van onder meer D66-leider Alexander pechtold.

Updates onderaan

“Wilders is er niet, toch blijkt dat zijn gedachtengoed hier staat. Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.”

Aldus Pechtold, die het standpunt van Rutte ‘een premier onwaardig‘ noemde. Ook CDA-leider Buma nam aanstoot aan de woorden van Rutte:

Ik vind dat een politicus echt nooit kan uitspreken dat het maar beter is als iemand dood gaat.”

Rutte claimde er echter van overtuigd te zijn dat ‘heel Nederland’ het met hem eens is:

Ze leren daar bommen maken, aanslagen plegen. We laten ons onze manier van leven niet afnemen. Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.

Donderdagmiddag bleek tijdens een debat over de kwestie al dat een Kamermeerderheid niet alleen terroristische activiteiten maar ook de voorbereidingen daartoe wil kunnen bestraffen met verlies van het Nederlanderschap. Te denken valt aan mensen die aan een jihadistisch trainingskamp deelnamen of op andere manieren kennis verwierven over het plegen van terroristische misdrijven. Overigens is het intrekken van staatsburgerschap alleen mogelijk bij mensen die over een dubbele nationaliteit beschikken, anders zou dat tot stateloosheid leiden. Iets dat volgens internationale verdragen niet is toegestaan.

Update vrijdag 13.00 uur:
Naar aanleiding van de reacties van minister Koenders en minister Asscher op de uitspraken van minister-president Rutte over het laten sneuvelen van Nederlandse jihadisten, vraagt partijleider Bram van Ojik van GroenLinks een debat aan over de eenheid van het kabinetsbeleid. Van Ojik:

De uitspraken van premier Rutte getuigen van een schokkend gebrek aan vertrouwen in de Nederlandse rechtstaat. Nu blijkt uit uitspraken in de media dat niet alle ministers de positie van de premier delen. Daarmee komt de eenheid van kabinetsbeleid in het geding. Ik wil daarom opheldering over de positie van het kabinet.

Geef een reactie

Laatste reacties (415)