Laatste update 18:07
39

Rutte wijst Europese ideeën Macron af

Premier Mark Rutte heeft zich in een speech op het jaarcongres van de Europese liberalen ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) in Amsterdam afgezet tegen de plannen van de Franse president Emmmanuel Macron om tot een beter geïntegreerde Unie te komen. Hij noemde Macron niet bij naam in zijn betoog maar stelde wel dat bijvoorbeeld het plan voor ‘democratische conventies’ uit Frankrijk afkomstig is.

Macron stelde deze conventies, bijeenkomsten van burgers met het doel ze meer invloed te geven op de Europese besluitvorming, voor als onderdeel van gedetailleerd plan om het democratisch gehalte van de EU te vergroten. Hij heeft een federaal Europa voor ogen.

Rutte hield de liberalen voor dat hij niets ziet in een sterkere Unie. Volgens de premier moeten de landen gewoon nauwer samenwerken maar altijd eerst kijken of er wel problemen zijn om op te lossen. “Integratie voor de integratie zal alleen maar de publieke steun voor de Europese Unie beschadigen. Dus voordat we nieuw beleid ontwikkelen, voordat we nieuwe instituten in het leven roepen, voordat we nieuwe regels en regelgeving bedenken, moeten we onszelf afvragen: welk probleem wordt hier werkelijk mee verholpen?”

Rutte opende ook nog de aanval op populistische partijen, net name die van de Hongaarse premier Orban. Diens partij is nog steeds lid van de christendemocratische Europese Volkspartij. “Waarom eigenlijk?” vroeg Rutte zich af.

Niet iedereen binnen ALDE is het met Rutte eens. ALDE-leider Guy Verhofstadt pleit juist voor een sterkere Unie. D66 is ook lid van ALDE maar de liberale LREM van Macron niet.

Bron: Politico

cc-foto: European Council

Geef een reactie

Laatste reacties (39)