Laatste update 23:27
138

Rutte wil door met GroenLinks

De VVD, het CDA en D66 gaan verder onderzoeken of ze kunnen regeren met GroenLinks. Dat werd bekend nadat Jesse Klaver vandaag aanschoof bij een gesprek met Sybrand Buma (CDA), Mark Rutte (VVD) en verkenner Edith Schippers. Rutte meldde na deze bijeenkomst aan de pers: ‘we gaan door met deze partijen’. Sybrand Buma deed een vergelijkbare uitspraak; ‘we kunnen door met een informateur. De verschillen zijn inhoudelijk groot, maar wel te overbruggen.’

Edith Schippers zal in haar verslag concluderen dat GroenLinks aan de formatiegesprekken moet deelnemen met het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66. De Tweede Kamer gaat vervolgens volgende week in debat over het verslag van Schippers, waarna er een informateur wordt aangewezen.

Jesse Klaver zegt bereid te zijn om te kijken of de verschillen tussen hem en de drie andere partijen te overbruggen zijn. ‘We hebben de plicht te kijken of we onze idealen kunnen verwezenlijken in een kabinet’. Klaver noemde het klimaat, inkomensongelijkheid en asielvraagstukken als de moeilijkste onderwerpen voor de komende onderhandelingen. De verschillen in ideeën over inkomenspolitiek en vluchtelingenbeleid zijn erg groot tussen GroenLinks en de rechtsere partijen die deelnemen aan de formatie.

Veel hangt nu af van de vraag of Jesse Klaver zich staande kan houden in de onderhandelingen. Klaver is nog jong en leidde nog niet eerder een grote fractie, maar heeft daarentegen wel ook een aantal deelakkoorden op zijn naam. Op het gebied van het leenstelsel sloot Klaver bijvoorbeeld al eerder een deal met de VVD. Binnen de partij van Klaver zijn de meningen over regeringsdeelname aan dit kabinet verdeeld.

Foto: CC Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (138)