Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte wil geen vrouwen

  •  
11-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
Platter_300.jpg
UPDATE 11:45: In de lijn van 'ervaring en strategie' passen volgens Rutte maar twee vrouwen ... Neelie Kroes is teleurgesteld in Mark's keuze voor driedelig grijs ... Bijsterveldt 'derde' vrouw als minister van onderwijs
Neelie Kroes is teleurgesteld in Mark Rutte’s keuze om maar twee vrouwen, Melanie Schultz van Haegen en Edith Schipper te selecteren voor ministerposten. “Daaruit blijkt alweer dat er vooraf een quota moet worden afgesproken. Het is de enige manier waarop het werkt. Door alleen de intentie uit te spreken, komen we er niet”, zei Kroes op Radio 1.
Rutte heeft gekozen voor de lijn van ‘ervaring en strategische inzicht’, maar dat daarin maar twee vrouwen passen, klopt volgens Kroes niet. “Ik zeg altijd. Je moet het zand uit je ogen halen en oren open zetten. […] Tegen Mark heb ik gezegd: houdt in de gaten dat er goede vrouwen moeten komen!”   Kroes merkt in Brussel dat het wel degelijk werkt als vooraf een quotum wordt afgesproken. “Wanneer een voorzitter van een commissie zich vooropstelt dat een derde van de leden uit vrouwen moet bestaan, blijkt dat die hoogstaande vrouwen er zeker zijn”, aldus Kroes op Radio 1.
Binnen de politiek en het bedrijfsleven hebben meerdere vrouwen verontwaardigd gereageerd op het minieme aantal vrouwen die Rutte naar voren schuift. In het AD zegt Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, dat ze Rutte op zijn ‘misstap’ gaat aanspreken. Ook binnen het CDA heerst ongenoegen. Oud-minister Hanja Maij-Weggen zegt dat Verhagen beter had moeten zoeken.
Nu achteraf nog een quotum instellen heeft volgens Kroes geen zin. “De hazen hebben al gelopen.”
Update: 11:45 Edith Schippers verwacht dat straks een kwart (gecorrigeerd door redactie) van de bewindspersonen vrouw is. “Dat is niet veel. Maar het wordt wel een stevige ploeg die Nederland door de crisis kan loodsen”, zegt de aankomend minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Naar verwachting komt er nog een ‘derde’ vrouw bij met CDA’er Marja van Bijsterveldt die minister van Onderwijs wordt. Bijsterveldt was is het vorige kabinet staatssecretaris van Onderwijs. Volkskrant: Edith Schippers: niet veel vrouwen, maar wel sterke ploeg Trouw: Kroes bepleit vrouwenquotum bij vorming kabinet

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.