Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte: Ik wil niks tegen discriminatie doen

  •  
02-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
Het jongerenplatform VICE is een samenwerking aangegaan met het AD: in aanloop naar de verkiezingen interviewen ze lijsttrekkers van zeven verschillende partijen. Als eerste is VVD-voorman Mark Rutte aan de beurt. Hierin wordt onder meer de klimaatcrisis – ‘dat mogen slimme koppen oplossen’ – besproken, maar ook het thema ‘discriminatie’.
Rutte zei eerder niets te kunnen doen tegen discriminatie en herhaalt die uitspraak in het gesprek. Wie een migrantenachtergrond heeft en daarom moeilijker aan een baan komt, moet zich maar ‘invechten’. Mohammed of Fatima moeten wat Rutte betreft, dan maar vaker solliciteren, of met de vuist op tafel roepen dat zij de beste kandidaat voor de functie zijn. Ook wanneer de werkgever daar moeite mee heeft, omdat Mohammed nu eenmaal Mohammed heet en Fatima Fatima. De interviewer wil van Rutte weten of quota of anoniem solliciteren kunnen leiden tot een eerlijkere en meer diverse arbeidsmarkt, maar dat wuift Rutte resoluut weg. Quota werken niet, want dan word je volgens Rutte aangenomen omdat je Marokkaan bent en niet omdat je de beste bent. Het is in Ruttes wereld kennelijk óf, óf. Waarom volgens Rutte ook anoniem solliciteren niet werkt wordt in het gesprek niet duidelijk. Met anoniem solliciteren dwing je af dat werkgevers opzoek gaan naar de beste kandidaat, op basis van een cv en sollicitatiebrief, zonder positief of negatief te kunnen discrimineren. Maar Rutte wil er niets van weten. In het gesprek maakt de premier zich meer druk om zelf mogelijk voor racist uitgemaakt te worden, dan dat hij een oplossing wil zoeken om discriminatie en racisme in de samenleving daadwerkelijk tegen te gaan.
Bekijk het item vanaf 5:33
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.