Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte wil samenwerkingsverdrag met Oekraïne toch ratificeren

  •  
31-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
De Europese Raad bijeen

© 2016-10-21 14:25:07 BRUSSEL - Premier Mark Rutte spreekt tijdens een persconferentie na afloop van de tweede dag van de Europese raad. De top, met leiders van de 28 lidstaten van de Europese

Het lijkt erop dat Nederland toch een handtekening gaat zetten onder het verdrag met Oekraïne. Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders lieten maandagmiddag weten dat zij de komende weken in Brussel op zoek gaan naar concessies, en als zij die binnenhalen, dat het kabinet in dat geval een wetsvoorstel naar de Kamer zal sturen om de ratificatieprocedure af te ronden. Rutte had de Kamer toegezegd voor 1 november duidelijkheid te verschaffen over wat er net de negatieve uitslag van het referendum van 6 april zal gebeuren.
VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en daarom had de coalitie aanvullende steun nodig voor een ratificatiewet. Die lijkt nu gevonden bij D66 en CDA. Een juridisch bindende verklaring waarin zal komen te staan hoe Nederland het verdrag interpreteert, zou de voornaamste bezwaren hebben weggenomen. De verklaring zal benadrukken dat het verdrag geen opmaat is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne, dat de EU geen militaire bijstand toezegt en het verdrag ook geen extra EU-geld voor Oekraïne betekent. Tenslotte zal de verkalring melden dat er geen vrij verkeer van werknemers tussen Oekraïne en de Europese Unie komt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.