47

Rutte: ‘Wilders slaat door’

Minister-president hekelt Europa-standpunt PVV ... Maar welk standpunt heeft de VVD eigenlijk?

Geert Wilders slaat door als het gaat over Europa. Dat zei premier Rutte zaterdag voor aanvang van een VVD-congres in Den Bosch. Volgens Rutte zet de PVV-leider honderdduizendenden banen op de tocht, want als het aan Wilder ligt stapt Nederland uit de EU en blijft het geen lid van een Europese vrijhandelsassociatie.

Op het VVD-congres wordt het Europese verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Europese parlementsverkiezingen bepaald. Maar hoe staat de VVD eigenlijk tegenover Europa? Mark Verheijen, Europa-woordvoerder van de VVD noemde onlangs nog ‘geharnaste eurofielen’ als Martin Schulz en Guy Verhofstadt, leider van ALDE, de liberale fractie in het EP waar ook de VVD deel van uitmaakt, het grootste gevaar van Europa. Hoewel hij hier later zijn excuses voor aanbood, toont het wel de spagaat waar de VVD zich in bevindt wat betreft het Europa-standpunt.

De titel van het programma is: ‘Europa waar nodig’. Andere leuzen die de VVD’ers hanteren zijn ‘Niet meer Europa, maar een beter Europa’ en ‘Niet meer Europa, maar een wérkend Europa’. Dagblad Trouw legt uit wat dat betekent:

De VVD van nu beschouwt de EU in de eerste plaats als een economisch samenwerkingsverband, gericht op groei en welvaart. De liberalen verzetten zich tegen ‘onnodige bemoeizucht’ met ons eigen zorgstelsel, de pensioenen, de woningmarkt, belastingen en sociale zekerheid. In die zin is de VVD tegen. Samengevat: niet voor, niet tegen, maar heel kritisch.

Premier Rutte ontkent vooralsnog dat er verdeeldheid is onder de VVD’ers wat betreft het Europa-standpunt. Ex-partijleider Frits Bolkestein en eurocommissaris Neelie Kroes lieten onlangs echter sterk tegengestelde geluiden horen. Bolkestein viel Verheijen bij toen laatstgenoemde Verhofstadt een groter gevaar dan Le Pen noemde. Kroes zei daarop in Buitenhof zich geërgerd te hebben aan de knieval van de VVD voor het populisme.
Trouw: Rutte op VVD-congres: Wilders slaat door over Europa

Geef een reactie

Laatste reacties (47)